Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Stovky extrémistov pochodovali ulicami Bratislavy!

Demonštrácia extrémistov v Bratislave. Zobraziť galériu (2)
Demonštrácia extrémistov v Bratislave. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Niekoľko stoviek členov a sympatizantov občianskeho združenia Slovenská Pospolitosť, ktoré úrady pred niekoľkými dňami rozpustili pre extrémizmus, dnes popoludní pochodovalo centrom Bratislavy.

Polícia na demonštrácii zadržala jedného z českých rečníkov, keď sa hanlivo vyjadroval o homosexuáloch a Rómoch. Úrady demonštráciu ukončili a polícia demonštrantov vytlačila z námestia pri úrade vlády. "Pre podozrenie z hanobenia rasy, národa a presvedčenia polícia jednu osobu zadržala a predviedla na policajné oddelenie," povedala ČTK Tatiana Kurucová z bratislavského krajského policajného riaditeľstva.

Rečník z Česka predtým pred demonštrantmi označil homosexuálov a Rómov za "nenormálnych" a vyzdvihoval pritom "bielu rasu". Po jeho vystúpení zástupcovia bratislavských úradov vyzvali organizátorov, aby demonštráciu ukončili, keďže sa odklonila od ohláseného účelu.

Zhromaždenie sa začalo na Námestí Slobody, odkiaľ mladí ľudia oblečení v čiernom s transparentmi, slovenskými a čiernymi zástavami pochodovali do centra mesta a cez hlavné ulice sa vrátili naspäť na námestie. Vykrikovali rôzne heslá proti súčasnej vláde a polícii a dožadovali sa "slobody pre nacionalistov". Skandovali: "Slobodu nacionalistom!", "Totalitný štát!", "Slobodu pre Pospolitosť," či "Policajný teror".

Na námestí si vypočuli viacerých rečníkov, ktorí tvrdili, že na Slovensku nie je sloboda slova ani myslenia. "V roku 1989 ste nám sľúbili slobodu, tak kde ju máme?" pýtal sa jeden z rečníkov. "Táto vláda je pokračovateľkou tej spred roku 1989," tvrdil člen Slovenskej pospolitosti, pričom vládny Smer-SD označil za boľševický a koaličné ĽS-HZDS za zlodejské.

Rozpustenie Slovenskej pospolitosti označili viacerí za nezákonné, za čím vidia premiéra Roberta Fica. "Mládež do boja," vyzývali zhromaždených. Polícia kvôli pochodu posilnila hliadky a pohyb demonštrujúcich monitorovala. Spočiatku podľa policajného viceprezidenta Stanislava Jankoviča nemala dôvod zasahovať, keďže zhromaždenie členov zrušeného občianskeho združenia bolo legálne.

"Zhromaždenie zvolala fyzická osoba, nie strana ani občianske združenie," povedal. Kým demonštranti protestovali proti policajnej brutalite a porušovaniu základných slobôd, Jankovič tvrdil, že policajti dohliadali aj na to, aby sa zhromaždenie mohlo uskutočniť a nebolo rušené inými skupinami. Riadili tiež dopravu, aby demonštranti mohli pochodovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu