Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Podľa Jána Budaja dnes návrat komunizmu nehrozí

Novembrová revolúcia
Novembrová revolúcia

BRATISLAVA - V súčasnosti sa pod nálepkou komunizmu často skrývajú politickí karieristi alebo biznismeni. Myslí si to jeden z predstaviteľov novembrových udalostí spred devätnástich rokov Ján Budaj. "Ako sa potvrdilo, v Čechách i u nás - tu nehrozí návrat ku komunizmu. Určite nie.

Je to vskutku vec minulého storočia," odpovedal Budaj na otázku agentúry SITA, či sa neobáva návratu komunistov k moci, keďže v susednej Českej republike komunisti začínajú obsadzovať politické posty na úrovni krajov. Budaj vidí skôr nebezpečenstvo v návrate k ľahostajnosti.

"Tá bola súčasťou komunizmu - občianska pasivita, vtedajšia občianska ustrašenosť, teraz frustrácia. Ale výsledok môže byť veľmi podobný," povedal a situáciu na Slovensku charakterizoval ako zneužívanie moci, okrádanie občana, nedostatok občianskych práv a priveľa práv v politických rukách.

"Partajne skazení politici, ktorí už nechcú slúžiť občanom, ale svojim skupinovým a podnikateľským záujmom, sa tešia z každého znechutenia občanov," skonštatoval. Podľa neho by práve občan mal byť strážcom politikov. "Myslím si, že občan, keby tomu venoval pozornosť, by vedel rozlíšiť, a často to aj vie, veď vo voľbách to ukazuje, že ktorí politici robia preňho a ktorí pre seba. Občan musí mať nástroje, ktorými dokáže vymeniť politika, ktorý neslúži verejným záujmom," povedal Budaj.

Podľa neho sa takýto politici zároveň tešia z každej manipulácie médií, pretože médiá by mali byť strážnymi psami demokracie. "Dnes nikoho neprekvapí, že aj mediálne rady, ktoré mali byť garantom neutrality, sú spolitizované. Už sme zľahostajneli k veciam, ktoré nás ešte pred desiatimi rokmi poburovali. To treba odmietnuť," uviedol. Podľa neho moc, ktorú ľudia z námestia vytrhli totalitnej štátostrane, uviazla na straníckych sekretariátoch. "Nedostala sa celkom do rúk občanov. To dokazuje náš volebný systém, to dokazujú výsady politikov, nekontrolovateľné a politicky infiltrované štátne štruktúry, kde politická nominácia, ktorá kedysi bola škandálom, sa dnes stáva samozrejmosťou," povedal jeden z predstaviteľov Nežnej revolúcie. Ján Budaj, ako jeden z lídrov novembrových udalostí v roku 1989, vidí štátny sviatok 17. november, ako sviatok občianskej aktivity.

"Je to sviatok odhodlania ľudí zobrať veci do vlastných rúk, zasadiť sa o svoje záujmy, za svoju slobodu a práva. To je skutočný obsah aj zmysel pripomínania si Novembra ´89," povedal. Spomienka na novembrové udalosti spred devätnástich rokov má pripomínať aj skutočnosť, že moc súčasných politikov vzišla z ulice. "Skutočne neprišla zo zákulisia či od okrúhlych stolov. Neprišla ani z rozhodnutia nejakej elity, tak ako napríklad pri vzniku prvej Československej republiky.

Tentoraz novodobé strany prevzali mandát, moc, priamo z rúk občanov, ktorí sa zhromažďovali na námestiach. A len vďaka nim mohla nejaká skupinka aktivistov, ktorí prezentovali vtedajšie občianske iniciatívy, klásť požiadavky komunistickej moci," skonštatoval. Podľa Budaja sa v tomto situácia nezmenila a nezmení sa nikdy.

"Iba tam, kde občania kladú požiadavky, či už prostredníctvom volieb, petícií, referend, či vyjadrením názorov v prieskumoch verejnej mienky, je možné uplatniť mechanizmus demokracie," dodal. Podľa neho však stále prichádzajú nové generácie voličov. "Treba im pripomínať, že tak ako sú nároční voliči inde vo svete a vynútia si od politikov aj efektivitu a kvalitu práce, tak majú byť nároční aj voliči na Slovensku," skonštatoval Ján Budaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu