Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Po Ficovej výzve koalícia stopla návrh zákona o pôvode majetku

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Koalícia dnes zmietla z rokovacieho stola parlamentu návrh zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý predložila KDS. Diskusiu o návrhu nepripustili po dnešnej výzve premiéra Roberta Fica. Ten vyzval ministra spravodlivosti Štefana Harabina, aby do 15. novembra predložil legislatívny zámer nového zákona, ktorý by neodporoval nálezu ÚS SR.

Predseda parlamentu Pavol Paška na začiatku 28. schôdze žiadal poslancov z KDS, aby svoj návrh stiahli. Keď mu nevyhoveli, podpredsedníčka poslaneckého klubu Smer-SD Jana Laššáková podala procedurálny návrh, ktorého schválením koalícia vypustila tento bod zo schôdze. Laššáková argumentovala tým, že o návrhu nechcú rokovať, lebo predseda vlády vyzval predložiť návrh v súlade s nálezom ÚS. Ústavný súd v lete označil zákon o preukazovaní pôvodu majetku za protiústavný.

Podľa predsedu KDS Vladimíra Palka ich návrh nebol v rozpore s Ústavou SR, pretože išlo o ústavný zákon, ktorý má rovnakú silu ako Ústava SR. Mal sa prijímať ústavnou väčšinou - 90 hlasmi. Návrh umožňoval prokuratúre podávať návrhy na súd, ktorý by rozhodol o prepadnutí majetku vo výške viac ako tisícnásobok minimálnej mzdy, ak verejní funkcionári nedokážu preukázať, že majetok nadobudli z legálnych príjmov.

Koalícia odmietla aj ďalšie dva opozičné návrhy. Poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec sa neúspešne pokúsil zaradiť do programu správu o opatreniach pred dôsledkami svetovej finančnej krízy a zabezpečenia ekonomického rastu na Slovensku, ktorú by musela predložiť vláda Roberta Fica.

Predseda KDS Vladimír Palko zas neuspel s tým, aby parlament prijal uznesenie, podľa ktorého by vláda musela dodržiavať Pakt rastu a stability. Poslanci na tejto schôdzi nebudú rozhodovať, či rodičia, ktorí neplatia alimenty, prídu o vodičské preukazy.

Predkladatelia novely exekučného poriadku Vladimír Mečiar, Katarína Tóthová a Ľudmila Mušková sa rozhodli, že ju preložia na februárovú schôdzu. Podľa novely od 1. januára budúceho roka sa mali zadržiavať vodičské preukazy neplatičom výživného. Vodičské oprávnenia sa nemali zadržať šoférom z povolania. Poslanec za Smer-SD Ján Senko stiahol svoje návrhy noviel o Slovenskom rozhlase a Slovenskej televízii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu