Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vodárne sa sťažovali na plánovanú novelu zákona o vodách

Daniel Gemeran
Daniel Gemeran

BRATISLAVA - Najväčšie vodárenské spoločnosti kritizovali novelu zákona o vodách, ktorú pripravuje ministerstvo životného prostredia. Predstavitelia Asociácie vodárenských spoločností (AVS) dnes novinárom povedali, že štát chce na vodárenské firmy presunúť záväzok voči Európskej únii vybudovať do roku 2015 kanalizácie a čističky v obciach, hoci vodárne na takéto investície nemajú aj pre reguláciu cien dosť peňazí.

"Asociácia vodárenských spoločností považuje novelu paragrafu zákona za neprijateľnú a v rozpore so zákonmi," povedal šéf AVS Daniel Gemeran, podľa ktorého svoje námietky počas pripomienkového konania odovzdali ministerstvu. Vodárne tvrdili, že podľa návrhu novely majú verejnú kanalizáciu zabezpečiť obce alebo jej vlastníci, teda vodárne.

Doterajšia úprava túto povinnosť nikomu konkrétnemu neurčuje. Stanovisko ministerstva ešte nie je známe. Ministerstvo odhadovalo, že na plnenie záväzkov voči únii je potrebné do odvedenia a čistenia vôd v mestách a obciach investovať 93,9 miliardy korún (3,1 miliardy eur). Gemeran však upozorňoval, že vodárne aj pre reguláciu cien čelia stratám, ktoré sa pri zachovaní súčasných cien v budúcom roku môžu ešte prehlbovať.

Vlani strata na vodnom a stočnom dosiahla 291,7 milióna korún (9,7 milióna eur). Časť straty dokázali členovia AVS vykryť ziskom z iných činností. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý schvaľuje ceny energií pre domácnosti, už skôr argumentoval, že ceny sú nastavené dobre a spoločnosti majú dostatok peňazí na podnikanie.

Kabinet premiéra Roberta Fica v minulosti nevylúčil obmedzenie postavenia samosprávy vo vodárňach napríklad vtedy, ak neuspejú pri čerpaní peňazí z eurofondov. Gemeran sa však nevyjadril, či za novelou môžu byť snahy vlády vstúpiť do vodární, ktoré sú v správe miest a obcí. Členmi AVS je 17 vodárenských spoločností, ktoré majú dominantný podiel na dodávkach vody v krajine. Okrem toho na Slovensku pôsobia ešte stovky menších spoločností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu