Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Vláda dnes posúdi návrh štátneho rozpočtu na rok 2009

Robert Fico, Vladimír Mečiar a Ján Slota
Robert Fico, Vladimír Mečiar a Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda premiéra Roberta Fica dnes posúdi návrh štátneho rozpočtu na rok 2009, ktorý ministerstvo financií po prvý raz pripravilo v eurách. Koalícia sa na podobe materiálu už dohodla, bližšie podrobnosti o ňom majú byť zverejnené po schválení vo vláde.

Schodok rozpočtu, ktorý tvorí podstatnú časť verejných financií, by mal v roku vstupu krajiny do eurozóny podľa materiálu ministerstva financií klesnúť na 886,7 milióna eur (26,71 miliardy korún). Augustový návrh počítal s jeho znížením až na 497,22 milióna eur (14,98 miliardy Sk).

Podľa dostupných informácií by sa mali zvýšiť výdavky väčšiny ministerstiev. S najvyšším percentuálnym nárastom oproti tomuto roku môžu zrejme počítať ministerstvá dopravy, financií a životného prostredia.

Kabinet pri nastavení rozpočtu vychádzal z doterajšieho odhadu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na budúci rok, ktorý by mal dosiahnuť 6,5 percenta. Plánuje tiež znížiť deficit verejných financií na 1,7 percenta výkonu ekonomiky z tohtoročných asi dvoch percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu