Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Nitre objavili ďalšie 4 výrobky s obsahom melamínu

BRATISLAVA - V colných skladoch v Nitre našli veterinári štyri druhy výrobkov, v ktorých po analýze v laboratóriách našli vysoký obsah toxického melamínu.

Ide o dva druhy sušienok Koala s príchuťou capuccino s čokoládovou náplňou a dve šarže Peper tyčiniek s čokoládovou polevou.

Potvrdila to riaditeľka Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne Mária Kantíková.

Vo výrobkoch našli veterinári troj- až štvornásobne prekročenú hodnotu nebezpečného melamínu. "Vo vzorke bolo potvrdené osem až 11 mg/kg melamínu, pričom maximálne povolené množstvo je 2,5 mg/kg," uviedla Kantíková. Výrobky sa podľa nej nedostali na pulty obchodov.

Ústav skontroloval za posledné dva týždne 46 vzoriek. "Kontroly sme začali po vypuknutí melamínového škandálu v Číne, denne kontrolujeme približne desať vzoriek výrobkov, v ktorých sa používa sušené mlieko," uviedla. Na Slovensku bola pozitívna zatiaľ len jedna vzorka. Zvýšený obsah melamínu našli 3. októbra v mliečnom nápoji "Milk drink, 245 ml". Vo vzorke bolo potvrdené 14,4 mg/kg melamínu. Inšpektori Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava - mesto ihneď nariadili nápoje spáliť.

Melamín je organická zlúčenina, ktorú výrobcovia nelegálne pridávajú do potravín, aby zdanlivo zvýšili obsah bielkovín. Vo vyšších množstvách môže ľuďom a zvieratám spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu