Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Muža odsúdili na 25 rokov väzenia za útok na matku

(Zdroj: Jupiterimages)

BANSKÁ BYSTRICA – Trest 25 rokov odňatia slobody vymeral dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici pre 44-ročného Juraja M. z Hrochote. Uznal ho za vinného zo zločinu vydierania, ktorý spáchal opakovane voči svojej 68-ročnej matke.

Prokurátor žiadal pre Juraja M. doživotie podľa zásady trikrát a dosť, pretože v roku 1997 ako obzvlášť nebezpečného recidivistu ho odsúdili za znásilnenie vlastnej matky a ešte predtým za pokus ublíženia na zdraví. Senát však použil zmierňujúce ustanovenie a uložil Jurajovi M. 25 rokov v ústave so stredným stupňom stráženia ako dostatočný trest na jeho prevýchovu. K tomu nariadil protialkoholické liečenie ústavnou formou. Juraj totiž spáchal všetky trestné činy pod vplyvom alkoholu a znalci zistili u neho najvyššie štádium závislosti.

Juraj M. žalované skutky spáchal v januári tohto roka, keď opakovane žiadal matku, aby „šmýkala“ kúpiť alkohol, ináč ju zabije, všetko porozbíja a nakoniec sa zabije sám. Matka mala obavy pred nepodareným potomkom, ktorý ju fyzicky napadol aj pred mesiacom. Preto v januári po opakovaných verbálnych útokoch ušla z domu a jednu noc spala v lese a neskôr u kamarátky. Juraj dostával iba podporu a všetko prepil. Žili z matkinho dôchodku, pričom matka si aj požičala, aby bolo na pijatiku a cigarety. Matka v záverečnej reči povedala, že nechcela, aby syna „zavreli do basy,“ ale iba jeho liečenie. Jurajov spis však obsahuje doklady o tom, že sa z alkoholu viackrát liečil.

Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote, obžalovaný sa odvolal hneď po jeho vyhlásení. Súd totiž nevyhovel obhajcovi, ktorý navrhoval prekvalifikovať žalované konanie na nebezpečné vyhrážanie. V tom prípade by nebol senát ukladal trest podľa zásady trikrát a dosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu