Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Zatmenie Slnka u nás len čiastočné

Zobraziť galériu (7)

POPRAD - Popoludní nastane zatmenie Slnka, z nášho územia bude ale viditeľné len ako čiastočné. Pás úplného zatmenia, pás totality, bude postupne prechádzať pevninou cez centrálnu Sibír a oblasť Novosibirska, západným Mongolskom a Čínou.

Čiastočné zatmenie u nás potrvá približne hodinu a 45 minút. V čase maximálnej fázy bude v Košiciach približne jedna štvrtina priemeru slnečného disku zakrytá Mesiacom. Čiastočné zatmenie bude možné na Slovensku pozorovať približne od 11:00 do 12:45. Najdlhšie potrvá úplné zatmenie neďaleko sibírskeho mesta Nadym, kde Mesiac zakryje Slnko na 2 minúty a 27 sekúnd. Informoval o tom Július Koza z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici.

Najbližšie úplné zatmenie Slnka nastane už 22. júla 2009. Bude to najdlhšie viditeľné úplné zatmenie Slnka v tomto storočí a vidieť ho bude možné z Číny a Tichého oceánu. Svedkami úplného zatmenia Slnka u nás budú naši potomkovia až 7. októbra 2135.

Intenzívne žiarenie aj čiastočne zakrytého slnečného disku predstavuje vážnu hrozbu pre ľudský zrak, zvlášť v prípade detí a pozorovateľov bez patričných skúseností a vybavenia. Pri pozorovaní zatmenia treba dbať na dodržanie všetkých pravidiel bezpečného pozorovania Slnka. Majitelia ďalekohľadov a triédrov môžu použiť projekčnú metódu ako najbezpečnejšiu a najjednoduchšiu pre pozorovanie Slnka. Dobre poslúžia aj silné zváračské sklá s najvyšším ochranným faktorom alebo okuliare špeciálne určené pre pozorovanie Slnka.

Bežné slnečné okuliare neposkytujú dostatočnú ochranu zraku potrebnú pre bezpečné pozorovanie zatmenia Slnka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu