Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Radičová: Opozičné strany potrebujú zmenu

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

Bratislava - Opozičné strany potrebujú podľa ich spoločnej kandidátky na prezidenta Ivety Radičovej prejsť zmenami. Podpredsedníčka pravicovej SDKÚ-DS priznáva, že najsilnejšej opozičnej strane zatiaľ chýba programová alternatíva voči rekordne populárnemu ľavicovému Smeru-SD premiéra Roberta Fica.

Povedala to v rozhovore pre ČTK.

"Som hlboko presvedčená, že opozičné strany, všetky tri, potrebujú, ak chcú byť úspešné v nastávajúcich voľbách, organizačno-štrukturálnu zmenu a programovú jasnú víziu," povedala Radičová. Odmietla však doplniť, ako presne by taká zmena mala vyzerať.

"Treba o veciach veľa rozprávať, počúvať, vysvetľovať (...), aby sa nestalo, že dobrý nápad zahynie v zárodku," odpovedala na otázku, či jej prezidentská kandidatúra môže byť aj prípravou na hlbšie zmeny v opozícii.

Politička upozornila, že stredopravá opozícia je na rozdiel od Smeru rozdrobená. "Podpora opozičných strán signalizuje pokles a to treba brať do úvahy a hľadať odpovede na tú výzvu. Komunikačná stratégia asi nie je dobrá. Podchytenie regiónov nebolo dobré," povedala Radičová.

Nešetrila okrem toho ani priamou kritikou do vlastných radov. "Som hlboko presvedčená, že to podstatné, čo SDKÚ-DS teraz musí ponúknuť, je naozaj istá programová alternatíva. Tá chýba, a za túto situáciu som spoluzodpovedná," priznala Radičová. Pripomenula, že novú programovú líniu chce jej strana predstaviť v septembri.

SDKÚ-DS a ďalšia opozičná strana KDH zhruba pred dvoma mesiacmi ohlásili zámer užšie spolupracovať. Zatiaľ však bez SMK, s ktorou sa dostali nedávno do konfliktu pre jej spoluprácu s vládnou koalíciou pri podpore lisabonskej zmluvy. Radičovej sa ešte predtým podarilo zjednotiť tri parlamentné opozičné strany v podpore jej prezidentskej kandidatúry v budúcoročných voľbách. Favoritom volieb je zatiaľ súčasná hlava štátu podporovaná Smerom Ivan Gašparovič.

Bývalá ministerka práce druhej vlády Mikuláša Dzurindu sa napriek záujmu uchádzať sa o prezidentský post nevyhýba ani diskusii o jej prípadnom pôsobení vo vedení opozície. "Ak sa nám podarí osloviť, a hovorím množné číslo, novou programovou predstavou občanov, úplne prirodzene vyvstane otázka, kto potom bude nosičom tejto novej vízie budúcnosti Slovenska za politickú stranu. A ak nie, tak sama voči sebe vyvodím dôsledky," uviedla Radičová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu