Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Počet podnetov na sexuálne obťažovanie sa zvyšuje

Zvyšuje sa počet podnetov na sexuálne obťažovanie
Zvyšuje sa počet podnetov na sexuálne obťažovanie (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA – Porušenie zásady rovnakého zaobchádzania v pracovných vzťahoch zaznamenali v minulom roku inšpektoráty práce v 23 prípadoch. Uvádza to Správa o dodržiavaní ľudských práv v SR za rok 2007.

Dôvodom diskriminácie je najmä rasový, národnostný alebo etnický pôvod. Z celkového počtu 33 podnetov sa päť prípadov týkalo porušenia zásad pri výberových konaniach na získanie zamestnania a štyri pri ukončení pracovného pomeru, tvrdí správa Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP).

Na Slovensku sa zvyšuje počet podnetov, ktoré sa týkajú sexuálneho obťažovania. Od júla 2004 do marca tohto roka sa SNSĽP zaoberalo približne 150 prípadmi. Išlo predovšetkým o prípady, v ktorých sa obete stretli s obťažovaním so sexuálnym podtextom. Pre absenciu právnej úpravy ich stredisko riešilo ako obťažovanie na základe pohlavia, najviac z nich - 40 - sa týkalo obťažovania žien na pracovisku, obťažovateľmi boli najmä kolegovia v práci a nadriadení.

V apríli tohto roka nadobudla účinnosť novela antidiskriminačného zákona, ktorá definovala pojem sexuálne obťažovanie. Od jej schválenia do začiatku júna eviduje stredisko už okolo 30 sťažností, ktoré sa týkajú sexuálneho obťažovania, najmä na pracovisku. Išlo najmä o nadriadeného muža, ktorý začal s rôznymi sexuálnymi narážkami a návrhmi voči žene. Keď ich odmietla, spravidla s ňou nadriadený skončil pracovný pomer z organizačných dôvodov.

Jedinou slovenskou inštitúciou, ktorá sa venuje posudzovaniu dodržiavania zásady rovnakého zaobchádzania podľa antidiskriminačného zákona, je SNSĽP, ktoré zriadili v roku 1994. Od júla 2004 riešilo už vyše 1 700 písomných žiadostí, v centrále v Bratislave prijalo okolo 800 a v siedmich regionálnych kanceláriách viac ako 330 návštevníkov. Telefonicky komunikovalo s vyše 1 600 osobami v centrále v Bratislave a s vyše 500 osobami telefonovali regionálni zástupcovia.

Podľa oblastí najviac ľudia namietali porušenie zásady rovnakého zaobchádzania v pracovnoprávnych a právnych vzťahoch a pri poskytovaní tovarov a služieb. Z dôvodov prevažovali vek, rod, príslušnosť k národnostnej menšine (rómskej) a porušenie práv dieťaťa. Stredisko pre ľudské práva poskytuje právnu pomoc bezplatne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu