Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Predsedovia samosprávnych krajov odsúdili atentát na premiéra

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BANSKÁ BYSTRICA - Predsedovia samosprávnych krajov na Slovensku ostro odsúdili stredajší (15. 5.) atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Útok odsúdilo aj Združenie samosprávnych krajov SK8.

VIDEO Tlačový brífing z Úradu vlády v súvislosti s atentátom na Roberta Fica

Tlačový brífing z Úradu vlády v súvislosti s atentátom na Roberta Fica (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Chcel by som vyzvať všetkých, aby sa zdržali akýchkoľvek súdov, ukazovania prstom a hľadania vinníkov. Aby sme sa všetci upokojili, aby sme prestali so vzájomnými útokmi," vyhlásil na štvrtkovom stretnutí s novinármi predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

Podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu je neprijateľné, aby sme žili v krajine, kde frustrácia a nenávisť vedú k streľbe na ústavného činiteľa. "Ostro odsudzujem bezprecedentný útok na predsedu vlády Roberta Fica," uviedol na sociálnej sieti.

Aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič vyhlásil, že "z hĺbky duše a presvedčenia odsudzuje streľbu na premiéra". "Nikto a nič, nijako a nikdy nevie ospravedlniť, ak sa takýto čin - ak sa atentát - stane súčasťou dejín akejkoľvek krajiny," uviedol na sociálnej sieti.

Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík na svojom profile na sociálnej sieti konštatoval, že "šírenie nenávisti v parlamente a na námestiach zo strany "slušných" ľudí, ktorí sa nedokázali zmieriť s výsledkom demokratických volieb, vyústilo až do toho najhoršieho scenára".

Útok na premiéra odsúdila aj predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, podľa ktorej sa násilím nikdy nič nevyriešilo a ani nevyrieši. Ľudí vyzvala, aby neboli k sebe navzájom krutí a bezohľadní.

Stredajšie udalosti sú podľa predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku dôkazom toho, že už dlhšiu dobu je vidieť a hlavne cítiť, že v spoločnosti panuje nenávisť. Atentát na premiéra je podľa neho v civilizovanej spoločnosti nepochopiteľný a hlavne neakceptovateľný. "Tvrdo tento čin odsudzujem," odkázal predseda TSK.

Zhrozenie z útoku vyjadril aj predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. "Takéto konanie v civilizovanej spoločnosti nemôžeme tolerovať voči nikomu. Musíme sa všetci zjednotiť proti akýmkoľvek prejavom násilia," poznamenal s tým, že útok na premiéra je útokom na slovenskú štátnosť a suverenitu. V tento moment je podľa neho nevyhnutné spraviť všetko preto, aby sa spoločnosť upokojila.

"Je mi ľúto, kam túto spoločnosť dokázala posunúť agresivita a nenávisť. Prosím, zostaňme ľuďmi," uviedol na sociálnej sieti predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka, ktorý atentát odsúdil.

Viac o téme: StreľbaAtentátSamosprávyPredsedoviaRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu