Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Potrápi nás mráz! V noci bolo najchladnejšie v TÝCHTO oblastiach, meteorológovia vydali výstrahu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V noci z pondelka (13. 5.) na utorok sa najviac ochladilo v blízkosti Dobšinskej ľadovej jaskyne, v horských dolinách centrálnej časti Slovenska aj v niektorých údoliach na Orave, Hornom Spiši či krajnom severovýchode. Teplota tu klesla pod nulu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

V prízemnej vrstve vzduchu, teda do päť centimetrov nad zemou, mrzlo ešte výraznejšie. "Najnižšiu teplotu sme namerali vo Švedlári. Výnimočne mrzlo tesne pri zemi aj v nížinách, konkrétne v Trebišove, a veľa nechýbalo ani na slabý mráz v Piešťanoch," ozrejmil SHMÚ.

archívne video

Šokujúci pohľad na Dubaj: Za jediný deň spadlo viac zrážok ako inokedy za rok (Zdroj: Profimedia)

Nasledujúca noc by mala byť podľa neho porovnateľná, možno o málo teplejšia. "V dolinách a kotlinách sa prízemný mráz vyskytne lokálne, v nížinách len výnimočne. V horských dolinách môže slabo mrznúť aj v štandardnej výške dva metre nad zemským povrchom," spresnil ústav.

Potrápi nás mráz! V
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Vo väčšine krajov upozorňujú na mráz vo vegetačnom období

Vo väčšine krajov na Slovensku hrozí v noci z utorka na stredu (15. 5.) prízemný mráz. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe. Upozornil, že mráz môže poškodiť vegetáciu.

Výstrahu prvého stupňa meteorológovia vydali v celom Žilinskom a Prešovskom kraji, tiež vo väčšine Banskobystrického. Rovnako v okresoch Spišská Nová Ves, Rožňava, Gelnica a Považská Bystrica. "Očakávaný prízemný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu," upozornili.

Viac o téme: NocPočasieSHMÚOchladenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu