Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Naše hlavné mesto má svoj prvý komplexný klimatický plán: O čom hovorí?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Mesto Bratislava má svoj prvý komplexný klimatický plán. Cieľom je zníženie emisií skleníkových plynov o 55 percent do roku 2030 a posilnenie ochrany obyvateľov pred negatívnymi dôsledkami zmeny klímy. Navrhnuté opatrenia sa týkajú nielen magistrátu a mestských spoločností, ale aj obyvateľov i firiem. Koordinovať ho bude klimatická kancelária, ktorú zriadili v novembri 2023.

"V praxi to znamená, že v oblasti napríklad adaptácie a udržateľnej dopravy budeme pokračovať v tom, čo robíme. Nový je rozvoj energetiky a energetickej efektívnosti a zavádzanie, respektíve zvýšenie produkcie energie z obnoviteľných zdrojov," uviedla Soňa Andrášová z tímu klimatickej kancelárie.

archívne video

Súčasťou bratislavského letiska sú aj letecké opravovne (Zdroj: TASR)

Akčný plán pre udržateľnú energetiku a klímu hlavného mesta vznikol ako odpoveď na klimatické výzvy, ktorým čelí aj Bratislava. Obsahuje 16 strategických priorít a 65 opatrení, ktoré sú organizované okolo štyroch strategických cieľov. Ide o zníženie tvorby skleníkových plynov do roku 2030 oproti roku 2005 o 55 percent a prípravu mesta na dosiahnutie klimatickej neutrality v roku 2050. Rovnako tak zlepšenie adaptácie mesta na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy vrátane zlepšenia krízového manažmentu.

V neposlednom rade je to tiež posilnenie spolupráce s občanmi a firmami na riešení klimatickej zmeny. Plán totiž neobsahuje len opatrenia pre mesto a mestské organizácie na zníženie emisií, na ktoré majú priamy vplyv, ale definuje aj opatrenia, ktoré by mali realizovať aj obyvatelia a firmy.

"Mesto chce prepájať a koordinovať rôznych aktérov a chce im ísť príkladom, aby sa zníženie emisií skleníkových plynov podarilo v čo najväčšej miere," poznamenala Andrášová. Niektoré opatrenia bude možné financovať z vlastných zdrojov či eurofondov, pri niektorých sa navrhuje využitie úverových zdrojov.

Desať kľúčových opatrení

Keďže akčný plán je komplexným materiálom, na prvé roky implementácie je vybratých desať kľúčových opatrení. Ide napríklad o zavedenie energetického manažmentu na budovách mesta s cieľom ušetriť aspoň 35 percent energií, inštaláciu fotovoltických elektrární na objektoch v majetku mesta, ktoré pokryjú aspoň 20 percent ročnej spotreby elektriny či dokončenie modernizácie verejného osvetlenia.

V pláne je tiež revitalizácia 15 parkov a verených priestorov, vybudovanie a modernizácia desiatich kilometrov električkových tratí, výsadba 25.000 stromov a kríkov, inštalácia 80 pitných fontánok či vybudovanie 400 nových nabíjacích staníc pre osobné elektrické autá. Opomenutá nie je ani snaha znižovať emisie v teplárenstve. Akčný plán schválilo koncom minulého týždňa bratislavské mestské zastupiteľstvo.

Viac o téme: EmisieKlímaHlavné mestoOchrana BratislavaKlimatický plán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu