Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Košice: Na verejných priestranstvách žiadny alkohol!

KOŠICE – Zákaz pitia alkoholu na verejných priestranstvách schválili dnes poslanci košického mestského zastupiteľstva v rámci zmien a doplnkov všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o čistote a verejnom poriadku.

Ako vyplýva z prijatého VZN, v Košiciach nebude možné piť alkoholické nápoje na verejných priestranstvách v čase od 05:00 do 03:00 nasledujúceho dňa, pričom VZN bližšie špecifikuje, o ktoré verejné priestranstvá ide. Ako zdôraznil viceprimátor Mikuláš Čečko, košické mestské časti si môžu mestské VZN doplniť svojim nariadením podľa svojich potrieb, napríklad konkrétnejším určením lokalít.

Podľa VZN sa zákaz piť alkohol nevzťahuje na celé územie miesta, ale na podstatnú časť historického centra, Staničné námestie a parky. 

Pôvodný text nariadenia určoval, že zákaz pitia alkoholu sa týka aj územia vo vzdialenosti 25 metrov od predškolských a školských, ako aj výchovno-vzdelávacích zariadení, detských ihrísk a športovísk, zdravotníckych zariadení, úradov verejnej správy, kostolov a modlitební, prístreškov a zastávok MHD. Návrh rozšíriť okruh až na sto metrov neprešiel.

Naopak, prešiel pozmeňujúci návrh poslankyne Márie Gamcovej, podľa ktorej je nezmyslom stanovovať presnú hranicu v metroch od objektov a bolo zmenené formuláciou - v okolí objektov.

Pri kultúrnych a športových podujatiach a akciách celomestského rozsahu môže mesto verejným oznamom určiť podmienky predaja, podávania a požívania alkoholických nápojov.

O návrhu sa rozprúdila v mestskom parlamente živá diskusia už vo štvrtok. Poslanec Peter Cengeľ predložil návrh na rozšírenie VZN tak, že by sa v meste zakázalo v sobotu a v nedeľu stavať či vyvíjať akékoľvek činnosti, ktoré by hlukom obťažovali susedov a okolie, pričom by to platilo aj v čase nočného pokoja.

Dnes však svoj kontroverzný návrh, o ktorom nerokovali komisie, stiahol.

Nad dodržiavaním VZN, ktoré nadobudne účinnosť po podpísaní primátorom a zverejnení spôsobom predpísaným zákonom, bude bdieť mestská polícia.

VZN sa netýka prevádzok a zariadení, ktoré majú povolený predaj alkoholických nápojov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu