Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zákon o strategických investíciách je podľa SaS určený pre kamarátov koalície: Zbaví vinníkov zodpovednosti

SaS Zobraziť galériu (3)
SaS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Návrh zákona o strategických investíciách je zlý a neprimerane zasahuje do vlastníckych práv. Navyše, za predražené či nekvalitné štátne projekty neponesú zodpovednosť tí, ktorí pochybili, ale štát, uviedla v stredu opozičná strana SaS.

Vládny zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície z dielne ministra dopravy podľa poslankyne NR SR za SaS Márie Kolíkovej pripomína imunitu pre kamarátov koalície, ktorí budú realizovať štátne zákazky. "Vládna novela vypúšťa akúkoľvek zodpovednosť štatutára investora, ktorý realizuje štátnu zákazku. V praxi by táto právna úprava znamenala, že za pochybenie investora by niesol plnú zodpovednosť vždy štát," uviedla Kolíková.

archívne video

Tlačová konferencia strany SaS na tému Zrušenie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Koalícia si podľa Kolíkovej touto novelou pripravuje priestor, aby nebolo možné vyvodiť zodpovednosť za nekvalitné a predražené projekty. "Ak by túto novelu napísali advokáti investorov, ktorí chcú ujsť pred zodpovednosťou, nevyzeralo by to inak," dodala Kolíková.

Poslanec za SaS Ondrej Dostál upozornil, že návrh zákona neprimerane zasahuje do vlastníckych práv a do procesných práv vlastníkov a účastníkov povoľovacích konaní. Liberálom sa nepáči, že novela obmedzuje kontrolu verejných zákaziek v rámci verejného obstarávania, no namietajú aj legislatívny proces. "Ministerstvo dopravy a vláda pretláčajú zákon spôsobom porušujúcim legislatívne pravidlá tvorby zákonov a skracujú legislatívne konanie, hoci na to neexistujú zákonom stanovené dôvody," uzavrel Dostál.

Zasahuje do vlastníckych práv

Vládny návrh zákona o strategických investíciách je podľa opozičnej strany SaS zlý a neprimerane zasahuje do vlastníckych práv. Za predražené či nekvalitné štátne projekty neponesú podľa jej predstaviteľov zodpovednosť tí, čo pochybili, ale štát. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smer-SD), ktorý právnu normu predkladá, s týmito výhradami nesúhlasí.

Návrh, o ktorom parlament rokuje v skrátenom legislatívnom konaní, pripomína podľa poslankyne Národnej rady (NR) SR Márie Kolíkovej (SaS) imunitu pre kamarátov koalície, ktorí budú realizovať štátne zákazky. "Vládny návrh vypúšťa akúkoľvek zodpovednosť štatutára investora, ktorý realizuje štátnu zákazku. V praxi by táto právna úprava znamenala, že za pochybenie investora by niesol plnú zodpovednosť vždy štát," vyhlásila v stredu Kolíková.

Zákon o strategických investíciách
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vládna koalícia si podľa nej touto legislatívou pripravuje priestor, aby nebolo možné vyvodiť zodpovednosť za nekvalitné a predražené projekty. "Ak dôjde k pochybeniu, škodu zaplatí vždy štát. Ak by túto novelu napísali advokáti investorov, ktorí chcú ujsť pred zodpovednosťou, nevyzeralo by to inak," zhodnotila opozičná poslankyňa.

Podľa jej straníckeho kolegu Ondreja Dostála návrh neprimerane zasahuje do vlastníckych a procesných práv vlastníkov a účastníkov povoľovacích konaní. "Obmedzuje kontrolu verejných zákaziek v rámci verejného obstarávania. Ministerstvo dopravy a vláda pretláčajú zákon spôsobom porušujúcim legislatívne pravidlá tvorby zákonov a skracujú legislatívne konanie, hoci na to neexistujú zákonom stanovené dôvody," doplnil.

Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smer-SD) vo svojom vystúpení v parlamente vyjadril presvedčenie, že navrhovaná novela neporušuje ústavu a ústavné práva vlastníkov zostávajú zachované. Takisto odmietol tvrdenia o zbavovaní zodpovednosti.

"Nikto nie je zbavený trestnoprávnej, ani civilnoprávnej zodpovednosti, vo väzbe na korupciu či akúkoľvek spáchanú škodu. Jedná sa výhradne o administratívnoprávnu zodpovednosť vo väzbe na rozhodnutie vlády, že sa jedná o strategickú investíciu a určenie jej verejnoprávneho charakteru," vysvetlil. Zároveň pripomenul, že aj keď k návrhu prišlo 499 pripomienok, z toho 195 zásadných, 193 z nich sa im podarilo odstrániť. "Išli sme na konci s takmer nula pripomienkami do legislatívneho procesu," podčiarkol minister dopravy.

Jozef Ráž ml.
Zobraziť galériu (3)
Jozef Ráž ml.  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: InvestícieKoalíciaSaSMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu