Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zaujímavé výsledky stredoeurópskeho prieskumu: Slováci si sú najviac vedomí výhod členstva v Európskej únii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Väčšina Slovákov i obyvateľov ďalších ôsmich krajín strednej Európy si je vedomá výhod členstva v Európskej únii, zároveň však hovorí o potrebe väčšej autonómnosti od USA. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti CEPER v deviatich krajinách stredoeurópskeho regiónu. V stredu o tom informoval riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik.

Až 68 percent Slovákov si myslí, že členstvo v Európskej únii je pre ich krajinu výhodné a 64 percent vníma výhody aj pre nich osobne. Je to najviac spomedzi skúmaných krajín, ktorými boli aj Rakúsko, Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Maďarsko, Rumunsko, Slovinsko a Poľsko. Pozitívne v tomto ohľade vidí Úniu väčšina respondentov zo zvyšku krajín.

archívne video 

Slováci v Maďarsku vstupom do NATO a EÚ cítili, že patria k Západu (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

"Zatiaľ čo opýtaní Stredoeurópania boli presvedčení o výhodách členstva ich krajiny v EÚ, boli tiež za to, aby sa Európska únia stala nezávislejšou od USA," informovala agentúra. Na Slovensku si to myslí 76 percent opýtaných. Najviac si to myslia obyvatelia Bulharska, Rumunska a Chorvátska, kde s týmto tvrdením súhlasilo viac ako 80 percent oslovených.

Zaujímavé výsledky stredoeurópskeho prieskumu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CEPER)

Na opačnej strane je Poľsko, kde chce väčšiu autonómiu od Spojených štátov len 53 percent respondentov. Prieskum realizovali v súvislosti s blížiacim sa 20. výročím rozšírenia EÚ v roku 2004, keď do Únie vstúpilo desať stredoeurópskych krajín vrátane niektorých skúmaných krajín – Českej republiky, Maďarska, Poľska, Slovenska a Slovinska.

Zaujímavé výsledky stredoeurópskeho prieskumu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CEPER)

Dáta boli zozbierané telefonicky na vzorke 1000 respondentov v každej krajine od 19. februára do 20. marca 2024. Vzorka za danú krajinu je reprezentatívna z hľadiska pohlavia, veku a typu osídlenia. Na Slovensku zber dát zrealizovala agentúra FOCUS. CEPER (CentralEuropeanPerspectives) je značka skupiny CEPER Group GmbH. Zameriava sa na stredoeurópske záležitosti a ponúka služby ako monitoring médií, prieskum trhu a prieskum verejnej mienky z tohto regiónu.

Viac o téme: VýhodySlovenskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu