Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ceny benzínu už atakujú minuloročné maximá, nafta zatiaľ klesá: Pozrite sa, za koľko natankujete!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Spotrebiteľské ceny oboch druhov motoristami preferovaných benzínov počas 14. týždňa tohto roka naďalej rástli. Dosiahli tak najvyššie hodnoty od konca septembra 2023 a blížia sa k minuloročným maximám. Naopak, cena nafty klesá takmer nepretržite od polovice februára a aktuálne sa predáva za najnižšiu cenu od konca januára. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

archívne video 

Dráma na diaľnici D1: Auto po zbesilej jazde skončilo prevrátené na streche

Benzín natural 98 sa predával za priemernú cenu 1,895 eura a benzín natural 95 za 1,680 eura za liter. Obidva za týždeň zdraželi o viac ako 2 centy. Naopak, cena nafty klesla na úroveň 1,566 eura za liter.

Ceny benzínu už atakujú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Openiazoch)

Klesla aj cena skvapalneného ropného plynu (LPG), ktorý sa v 14. týždni predával priemerne za 0,700 eura za liter. Cena stlačeného zemného plynu (CNG) klesla na 1,601 eura za kilogram. Skvapalnený zemný plyn (LNG) zdražel o 1 cent na 1,469 eura za kilogram.

Ceny benzínu už atakujú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Plyn bioLNG sa aktuálne predával za 2,460 eura za kilogram, vodík za 21,60 eura za kilogram a elektrická energia, ktorá slúži na nabíjanie elektromobilov, za 0,41 eura za 1 kilowatthodinu (kWh). Štatistický úrad (ŠÚ) SR od roku 2024 týždenne zverejňuje priemerné ceny deviatich druhov palív pre motorové vozidlá, vrátane alternatívnych druhov.

Ceny benzínu už atakujú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"V medziročnom porovnaní bola cena benzínu natural 98 vyššia o 6 %, natural 95 o 5 % a nafta o 5 %. Plyny používané na pohon motorových vozidiel sa predávali lacnejšie ako pred rokom, a to LNG o 18,9 % a LPG o 6,1 %. Plyn CNG medziročne zdražel o 1,7 %," vyčíslili štatistici.

Ceny benzínu už atakujú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ceny ropy v pondelok ráno mierne klesli

Ceny ropy v pondelok ráno mierne klesli, ale držia sa blízko nedávneho päťmesačného maxima. Vývoj na trhu ovplyvňujú zhoršujúce sa geopolitické podmienky na Blízkom východe a obavy z narušenia dodávok z tohto regiónu, čo však kompenzuje stále voľná kapacita produkcie komodity. 

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v máji sa v pondelok o 7.27 h SELČ predával po 85,19 USD (79,97 eura). To bolo o 47 centov alebo 0,55 % menej ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania. Cena júnového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 39 centov alebo 0,43 % na 90,06 USD za barel.

Analytici sa domnievajú, že skutočný vplyv prípadného  prerušenia dodávok z Blízkeho východu na svetové trhy s ropou bude obmedzený, keďže hlavní producenti majú stále dostatok voľnej kapacity na zvýšenie ťažby.

Viac o téme: SlovnaftNaftaOMVCenyPaliváShellBenzínČerpacia stanicaPohonné hmotyCeny PHMOrlen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu