Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalší hrôzostrašný prípad! Muž ležal v nemocnici na chodbe viac ako 20 dní: Odviekli ho do kríkov

Pán Ladislav ležiaci na podlahe v nemocnici. Zobraziť galériu (2)
Pán Ladislav ležiaci na podlahe v nemocnici. (Zdroj: Reprofoto RTVS/ Archív M. Č.)

GALANTA - Slovenskom tento rok otriaslo úmrtie Ladislava, ktorý ležal na zemi v nemocnici bez povšimnutia 10 dní. Napokon zomrel na podchladenie. Nejde však o jediný prípad. Ďalší muž mal na chodbe ležať dlhých 20 dní. Odvliekli ho potom do kríkov.

Celým Slovenskom otriasol začiatkom roka príbeh Ladislava, ktorý ležal na chodbe v nemocnici SV. Lukáša v Galante bez povšimnutia dlhých 10 dní. Ako informoval portál RTVS podľa lekárov nebol súci na hospitalizáciu, a preto mu neposkytli pomoc. 

„Našli sme ho ležať na podlahe na nemocničnej chodbe s tým, že bol úplne dezorientovaný. Pomaly mu bilo srdce a bol brutálne podchladený. My sme ho tam našli úplne náhodne,“ povedala v tom čase dobrovoľníčka z komunity sv. Egídia Miroslava Čulagová. Muža našli už úplne v zúboženom stave. „Potom sme volali záchrannú službu. My sme ho našli tak, že nemal ani topánky a bol celý pomočený a podchladený. (...) ešte mal kanilu na ruke a s tým, že už nevedel ani rozprávať," dodala Čulagová s tým, že muža na urgentne síce ošetrili, avšak podľa nich nebol zatiaľ dôvod na jeho hospitalizáciu. Okrem toho Ladislavovi nepomohli ani sociálne zariadenia, ktoré mali plné kapacity. Ladislav po niekoľkých dňoch napokon zomrel na podchladenie.

Úrady začali konať

Po medializovaní tohto prípadu začali úrady konať. Podľa riaditeľa ÚDZS Michala Palkoviča aktuálne „prebiehajú úkony zabezpečenia zdravotnej dokumentácie za účelom vypracovania konzultantských posudkov a posúdenia toho prípadu, či došlo, alebo nedošlo k správnemu alebo nesprávnemu poskytovaniu zdravotnej starostlivosti. Výsledkom môže byť nápravné opatrenie, v prípade opodstatneného podnetu a potom samozrejme aj sankcia.“ 

Podľa hovorcu Pro Care a Svet zdravia Tomáša Kráľa si však nemocnica stále stojí za tým, že nebolo nič porušené a zachovali sa v ich medziach. „Nemocnica si stojí za tým, že tak, ako všetkým pacientom, aj pacientom bez domova, ak je to nevyhnutné a ich zdravotný stav to vyžaduje, poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnej miere,“ poznamenal.

Pán Ladislav ležiaci na podlahe v nemocnici.
Zobraziť galériu (2)
Pán Ladislav ležiaci na podlahe v nemocnici.  (Zdroj: Reprofoto RTVS/ Archív M. Č.)

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovský podal podnet aj na prokuratúru, ktorá sa prípadom zaoberá. „Dňa 22. januára 2024 bol prijatý elektronický podnet verejného ochrancu práv. Dňa 22. januára 2024 bol odovzdaný prokurátorom na Obvodné oddelenie PZ Galanta ako podozrenie zo spáchania prečinu usmrtenia. Bude vykonané dokazovanie za účelom zistenia, či k úmrtiu nebohého poškodeného neprišlo protiprávnym konaním osoby/osôb, a to v postavení zamestnancov (lekárov, sestier),“ skonštatovala Generálna prokuratúra SR.

Nejde o ojedinelý prípad

Podľa najnovších informácií RTVS nejde o ojedinelý prípad. V galantskej nemocnici na chodbe ležal aj ďalší muž Antonín, ktorý tam mal stráviť dlhých 20 dní. Informáciu potvrdil aj vedúci útulku SV. Lujzy de Marillac v Bratislave Michal Cibiri. „Oslovili nás aj dobrovoľníci s tým, že si tam všimli pána, ktorý im príde prehliadaný. Stretávali ho na chodbe, kde ho prekračovali ľudia, potom o pár dní na to bol vynesený pred nemocnicu,“  skonštatoval.

Muž bol dehydratovaný, podvyživený a na chodbe nemocnice ležal niekoľko dní bez zmeny polohy. „Na to bola celkom jednoduchá odpoveď, dať tomu človeku dôstojné miesto, posteľ, stravu. Ten človek nemal takú diagnózu, aby sa z toho nedostal,“ dodal Cibiri.

Muža však mali podľa dobrovoľníčky z komunity sv. Egídia Miroslavy Čulagovej odvliecť do lesíka. „No neviem, či niekto zo zdravotníckeho personálu, alebo niekto iný. V stave, keď už bol imobilný, tak ho odviezli do vedľajšieho lesíka, kde ho vyhodili a nechali ho tam,“ ozrejmila.

Hovorca Pro Care a Svet zdravia Tomáš Kráľ poznamenal, že mužovi pomoc opakovane poskytli. „To, za akých okolností ten človek pobýval v areáli nemocnice sa vám vyjadriť neviem, ale to, čo viem potvrdiť je, že mu opakovane poskytli zdravotná starostlivosť,“ vyjadril sa. Antonín je v súčasnosti v poriadku. Dal sa dokopy a naučil sa nanovo chodiť.

Viac o téme: NemocnicaúmrtieLadislavGalanta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu