Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pellegrinimu gratulujú aj zahraniční poslanci: Dúfajú v dobrú spoluprácu

Péter Szijjártó Zobraziť galériu (3)
Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP/Denes Erdos)

BRATISLAVA - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na Facebooku zablahoželal Petrovi Pellegrinimu k nedeľňajšiemu víťazstvu v prezidentských voľbách.

archívne video

V druhom kole prezidentských volieb vyhral Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Szijjártó tiež gratuluje

"Gratulujem, pán prezident!! Ďalšie potvrdenie síl ochraňujúcich suverenitu a síl presadzujúcich mier!" napísal Szijjártó.

Duda a Van der Bellen zagratulovali Pellegrinimu k víťazstvu vo voľbách

Poľský prezident Andrzej Duda v nedeľu zagratuloval Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách a vyjadril nádej, že sa mu s novým slovenským náprotivkom podarí nadviazať tradične dobrú spoluprácu. Na konštruktívnu spoluprácu s Pellegrinim sa okrem toho teší i rakúsky prezident Alexander Van der Bellen.

"Blahoželám zvolenému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu k víťaznej kampani a dôvere, ktorú do neho vložili jeho krajania. Počítam s tradične veľmi dobrou susedkou spoluprácou," napísal na sociálnej sieti X Duda.

Van der Bellen v gratulačnom príspevku na sociálnej sieti X zagratuloval Pellegrinimu a poprial mu šťastie pri plnení si povinností, ktoré mu občania Slovenska zverili. Zároveň uviedol, že sa teší na konštruktívnu spoluprácu. "V týchto ťažkých časoch bude kľúčom k ďalšiemu posilneniu výborných vzťahov medzi našimi krajinami ako susedmi a partnermi v rámci Európskej únie," napísal rakúsky prezident.

Spomedzi susedných krajín Pellegrinimu k víťazstvu gratulovali už predstavitelia Česka vrátane prezidenta Petra Pavla či Maďarska.

Pellegriniho víťazstvo je podľa Orbána víťazstvom zástancov mieru v celej Európe

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v nedeľu zablahoželal Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v sobotňajšom druhom kole volieb prezidenta SR."Srdečne blahoželám Petrovi Pellegrinimu k jeho suverénnemu víťazstvu v slovenských prezidentských voľbách. Je to veľká výhra pre ľudí a veľká výhra pre zástancov mieru v celej Európe!" napísal Orbán na sociálnej sieti X. Svoj príspevok zakončil v slovenskom jazyku: "Blahoželáme, pán prezident!"

Slovinská prezidentka a lotyšský prezident gratulujú Pellegrinimu

Slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová v nedeľu zagratulovala Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. K zvoleniu mu gratuloval i lotyšský prezident Edgards Rinkévičs."Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k jeho zvoleniu za ďalšieho prezidenta Slovenska. Teším sa na prácu s ním na silnejšej Európskej únii a NATO a presadzovaní priateľských vzťahov medzi našimi krajinami," uviedla Pircová Musarová na sociálnej sieti X.

Zároveň poďakovala aj dosluhujúcej slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej za jej snahy o udržiavanie a posilňovanie priateľstva medzi Slovenskom a Slovinskom.No spoluprácu s Pellegrinim v rámci EÚ a Severoatlantickej aliancie sa teší aj Rinkévičs. "Gratulujem pánovi Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu za prezidenta. Teším sa na pokračovanie vývoja bilaterálnych vzťahov medzi Lotyšskom a Slovenskom a spoluprácu v rámci EÚ a NATO," uviedol Rinkévičs na sociálnej sieti X.

Von der Leyenová zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zaželal v nedeľu Petrovi Pellegrinimu po víťazstve v prezidentských voľbách veľa úspechu pri plnení si nových povinností, informuje TASR.

"Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu za prezidenta Slovenska. Želám vám veľa úspechu pri vašich nových povinnostiach a teším sa na spoluprácu s vami na dôležitých výzvach, ktorým spolu čelia Európska únia a Slovensko," napísala von der Leyenová na sociálnej sieti X. "Poďme podporovať naše spoločné hodnoty EÚ," dodala predsedníčka EK.

Pellegrini zvíťazil v druhom kole prezidentských volieb so ziskom 53,12 percenta hlasov. Jeho súpera Ivana Korčoka podporilo 46,87 percenta voličov. Volebná účasť dosiahla vyše 61 percent, vyplýva z oficiálnych výsledkov zverejnených v nedeľu Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Pellegrini nastupuje do úradu so silným mandátom, k víťazstvu mu zablahoželal aj László Kövér

Predseda maďarského Národného zhromaždenia László Kövér v nedeľu zablahoželal Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v druhom kole slovenských prezidentských volieb. Pre agentúru MTI to uviedol šéf tlačového odboru parlamentu Zoltán Szilágyi.

"Vaše výrazné víťazstvo dosiahnuté pri vysokej účasti voličov predstavuje silný mandát a jasne ukazuje, že vám občania dôverujú ako človeku, aj ako politickému lídrovi," píše sa v liste Kövéra adresovanom terajšiemu predsedovi Národnej rady SR. Kövér z pohľadu Maďarska ocenil, že Pellegriniho výrazne podporili aj členovia maďarskej národnostnej menšiny žijúcej na Slovensku. "Je to svedectvom vášho rešpektu a oddanosti menšinám, čo je dôležitý krok pri posilňovaní vzťahov medzi našimi národmi," zdôraznil predseda maďarského parlamentu.

László Kövér
Zobraziť galériu (3)
László Kövér  (Zdroj: SITA)

Zvolením Pellegriniho za hlavu štátu možno podľa Kövéra otvoriť novú éru v slovensko-maďarských vzťahoch. "Maďari sa tešia na najbližšie roky, keď obe krajiny môžu upevniť priateľské putá a svojou spoluprácou vytvárať ešte viac príležitostí pre rozvoj ľudu našich krajín," dodal maďarský politik, ktorý vyjadril presvedčenie, že Pellegrini v pozícii slovenského prezidenta prispeje k tomu, že hlas mieru zaznie v Európe ešte výraznejšie.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska Bernard Bober tiež zablahoželal víťazovi

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS), košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober, zablahoželal v mene slovenských biskupov víťazovi prezidentských volieb Petrovi Pellegrinimu. Zaprial mu, aby naplnil očakávania, ktoré do neho vložili občania. Ako povedal, nech je základom jeho práce služba pre iných, nie vlastné záujmy.

Bernard Bober
Zobraziť galériu (3)
Bernard Bober  (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

"Slovensko, podobne ako mnohé iné krajiny, si prechádza rôznymi zmenami. Apelujem na vás, aby ste vždy stáli na strane tých najzraniteľnejších. Práve ľudia na perifériách často hlas nemajú. Pomáhajte im, rozvíjajte všetky zložky spoločnosti, aby váš úrad definovala rovnováha a stabilita. Úsilie o spoločné dobro si vyžaduje námahu a trpezlivosť. Želám vám, aby ste svojou prítomnosťou v úrade hlavy štátu prispeli k rozvoju našej krajiny a k pokoju v srdci Európy," zaželal víťazovi volieb Bober.

Viac o téme: Peter PellegriniPéter SzijjártóPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu