Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ani Slovákom v zahraničí nie je osud krajiny ani prezident ľahostajný

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

BRATISLAVA - Ani Slovákom žijúcim v zahraničí nie je osud krajiny ľahostajný a nie je im jedno, kto bude stáť na jej čele. Privítali by však, keby aj pri prezidentských voľbách bola možnosť voľby poštou. Prísť na obe kolá volieb prezidenta SR je pre nich časovo i finančne náročné. Až na sobotné druhé kolo volieb sa podarilo pricestovať napríklad Slovákovi Jánovi Jakobejovi, ktorý žije niekoľko rokov v Mníchove.

"Jednoznačne by som uvítal možnosť voľby poštou, keďže sa, pokiaľ je to možné, zúčastňujem na všetkých voľbách. Lebo nie je jedno, do akej krajiny sa v budúcnosti vrátim," uviedol Jakobej.

video

Stošesťdesiatsedem násobný darca krvi Martin Babinčák z Lastomíra dnes volil (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Priznáva však, že zúčastniť sa na prvom aj druhom kole volieb je aj pre neho značne finančne i časovo náročné. Platí to podľa neho pre mnohých z tých, ktorí žijú nielen v Nemecku, ale aj vo Francúzsku či v Spojenom kráľovstve. Rovnako to platí nielen pre leteckú, ale aj iné formy dopravy. Okrem toho si nie každý môže dovoliť pracovať z domu.

Tým, ktorí tvrdia, že Slováci žijúci v zahraničí by na Slovensku voliť nemali, pripomína, že všetci sú občanmi SR, či už sa viac zdržiavajú doma alebo v zahraničí. "Ide tu o podstatu, že človek je občan tejto krajiny, a myslím si, že je to dosť dôležitý aspekt," poznamenal Jakobej s tým, že nikomu by nemal byť ľahostajný osud jeho krajiny.

Viac o téme: ZahraničieSlováciPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu