Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Komora mimovládok žiada, aby poslanci odmietli návrh o označovaní ich financovania

NR SR
NR SR (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Komora mimovládnych neziskových organizácií vyzvala poslancov Národnej rady (NR) SR, aby odmietli novelu zákona o neziskových organizáciách z dielne poslancov za SNS. Návrh považuje komora za diskriminačný, je podľa nej v rozpore so slovenskou aj európskou legislatívou. Porovnáva ho so zákonom, ktorý platí v Maďarsku. Návrh okrem iného hovorí o tom, že organizácie prijímajúce financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok by sa mohli označovať ako "organizácie so zahraničnou podporou".

Novela podľa komory negatívne postihne všetky typy mimovládok a nijako nezvýši transparentnosť občianskeho sektora. "Týmto zákonom sa pletie bič na aktívnych občanov, robia sa zásadné rozdiely medzi rôznymi formami súkromného kapitálu, stigmatizuje sa občianska spoločnosť a neúnosne sa zvyšuje štátna byrokracia," uviedol predseda komory Marcel Zajac.

archívne video

Tomáš Drucker a Erik Tomáš odpovedajú na otázky po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Návrh poslancov SNS je podľa Kataríny Batkovej z Občianskej platformy pre demokraciu totožný s maďarským "protimimovládkovým" zákonom. "Obmedzuje voľný pohyb kapitálu v rámci Európskej únie, čiže je v rozpore so zakladajúcimi zmluvami o EÚ, ktoré majú prednosť pred našimi zákonmi. Neprimeraným spôsobom zasahuje do slobody združovania občanov zakotvenej v Ústave SR, v Európskom dohovore o ochrane základných práv a slobôd a v Charte základných práv EÚ," uviedla. Zajac dodal, že podobný zákon v Maďarsku spôsobil "medzinárodné reputačné škody, krajine ohrozil eurofondy a nakoniec bol rozhodnutím Súdneho dvora EÚ zrušený".

Vyzvali vládu

Komora mimovládnych neziskových organizácií vyzvala vládu, aby návrh odmietla a začala s predstaviteľmi občianskeho sektora viesť seriózny dialóg o skutočných problémoch vzťahu štátu a občianskej spoločnosti.

Poslanci z klubu SNS predložili novelu zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby. Docieliť chcú zvýšenie transparentnosti financovania mimovládok. Zaviesť by sa mohlo označovanie organizácií prijímajúcich financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok ako "organizácie so zahraničnou podporou". Upraviť by sa mohol obsah výročnej správy organizácií či občianskych združení aj zverejňované údaje o darcoch.

Viac o téme: FinancovanieLegislatívaPoslanciZákonMaďarskoMimovládky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu