Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Minister Počiatek zostáva vo funkcii!

Ján Počiatek
Ján Počiatek

BRATISLAVA - Minister financií Ján Počiatek zostáva vo svojej funkcii.

"Nestalo sa nič, čo by od stredy zmenilo môj názor a nevidím dôvod, aby Počiatek podával demisiu," povedal v pondelok na brífingu premiér Robert Fico. Rozhodnutie ministra financií ponúknuť mu svoju pozíciu ministra pritom považuje Fico za "podstatne zrelší akt, ako jeho návštevu jachty finančnej skupiny J&T v Monaku".

Tento jeho krok naďalej považuje za hlúpy a verejne ho odsudzuje. "To čo som povedal v stredu, to samozrejme platí. Som na neho, prirodzene, nahnevaný, ale to je tak asi jediné, čo v danom momente poviem na jeho adresu," povedal premiér s tým, že správanie, aké predviedol minister financií nezodpovedá jeho predstave politiky strany Smer-SD. Dodal, že minister urobil hlúposť, ale na druhej strane aj kus dobrej roboty, žltá karta pre neho však stále platí. "V danom okamihu som to vyhodnotil tak, ako som to vyhodnotil. Nastavil si sám latku pomerne komplikovane do ďalšieho politického života. Je teraz na ňom, čo ďalej bude," povedal premiér.

Minister bude napriek tomu čeliť návrhu na odvolanie v Národnej rade SR. Opozícia v piatok do parlamentu predložila návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií Počiatkovi. Predseda parlamentu Pavol Paška musí mimoriadnu schôdzu zvolať najneskôr do piatku 27. júna.

Aj keď tento ministrov krok naďalej označuje za hlúpy a verejne ho odsudzuje, obvinenia opozície z úniku informácií pred zmenou centrálnej parity jednoznačne odmieta. "Vo štvrtok a v piatok zasadala v Bruseli Európska rada a Slovensko bolo oficiálne prijaté do eurozóny. Ak by sa stalo to, čo tvrdí opozícia, bolo by to nepochybne predmetom kritiky zo strany európskych inštitúcií, ale táto kritika vznesená nebola. Práve naopak, Slovensko bolo za svoje rozhodnutia v sociálnej, finančnej a ekonomickej sfére vyzdvihnuté," povedal Fico. Obvinenia opozície tak premiér naďalej pokladá za prejav hrubej žiarlivosti, keďže sa nenaplnili "čierne scenáre, ktoré po júli 2006 predpovedali."

Predseda vlády pritom pri tejto príležitosti opäť zopakoval, že prioritou jeho kabinetu bude vyjednanie čo najlepšieho konverzného kurzu. "A znovu opakujem, že budem presadzovať myšlienku čo najsilnejšieho konverzného kurzu. Môžem to zopakovať aj stokrát ak chcete. Je to verejná informácia, tak ako sme to vždy prezentovali. Na tejto oficiálnej pozícii vlády nevidím nič zlé," konštatoval s tým, že určite všetci, ktorí sa budú na vyjednávaní kurzu zúčastňovať, budú mať takýto politický pokyn. "Bude to najmä minister financií, guvernér Národnej banky Slovenska, ale určite do rokovaní o novom konverznom kurze budem vstupovať aj ja osobne, pretože to bude jedno z najvýznamnejších rozhodnutí, aké bude prijaté vo vzťahu k ľuďom, ich príjmom vkladom a úsporám," dodal.

Podozrenia z možného úniku informácií o zmene centrálnej parity ešte pred jej ohlásením sa začali objavovať na základe významnej obchodnej aktivity na devízovom trhu 28. mája pred zmenou stredového kurzu v systéme ERM II. Na týchto obchodoch mali podľa opozičného poslanca Ivana Mikloša zarobiť najmä finančné skupiny J&T a Istrokapitál. Na základe tohto spojenia sa potom objavili informácie, že minister financií pár dní pred zmenou centrálnej parity navštívil jachtu J&T v Monaku.

Premiér následne po zverejnení týchto informácií stretnutie ministra financií s predstaviteľmi finančnej skupiny J&T v Monaku verejne odsúdil, označil ho za neetické a nemorálne, pretože je v rozpore s tým, čo vláda hovorí o tom, ako sa má správať k finančným skupinám. Počiatkovi dal Fico pritom "žltú kartu" s tým, že pri ďalšom prešľape ministra odvolá. Neskôr predseda vlády doplnil, že na odvolanie ministra nevidí dôvod. Minister podľa neho urobil kus dobrej roboty, napriek hlúpej chybe, ktorou poškodil celú vládu. Fico dodal, že teraz bude čakať, čo sa potvrdí z vážnych podozrení podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša o úniku informácií.

Minister financií svoju funkciu v piatok minulý týždeň ponúkol premiérovi s tým, že napriek tomu, že nič nezákonné nespravil, nechce aby celá kauza poškodzovala stranu Smer-SD.

Fico Počiatkovu demisiu neprijíma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu