Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na školách sa vo veľkom šíri mimoriadne nákazlivé ochorenie: Pozor na tieto príznaky! Nakaziť sa môžu aj dospelí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images/Mumemories)

BRATISLAVA - Najprv horúčky, potom tzv. motýlie krídla na lícach, až to skončí výsypom. Rodičia tento postup dôverne poznajú - ide o tzv. piatu chorobu, ktorá sa v súčasnosti vo veľkom šíri Slovenskom. Viaceré školy preto vyzvali rodičov, aby pri akýchkoľvek príznakoch podobným chrípke nechali radšej dieťa doma. Nakaziť sa môžu aj dospelí.

Jednou zo škôl, kde sa piata choroba raketovo šíri, je aj škola v Nitre na Fatranskej ulici. „U nás to registrujeme asi tretí týždeň, momentálne posielame domov každý deň zhruba päť detí,“ uviedla riaditeľka Slavomíra Palková. Keďže piata choroba sa šíri kvapôčkovou infekciou a vzdušnou cestou, školu dali vydezinfikovať. Informoval o tom portál tvnoviny.sk.

Piata choroba, alebo odborne erythema infectiosum je vírusové ochorenie, ktoré sa objavuje najmä v zime. Inkubačná doba choroby je od 4 do 21 dní, pričom sa prejavuje najskôr príznakmi podobnými chrípke - upchatými dutinami, bolesťami hlavy a mierne zvýšenou teplotou. Keď teplota pominie, rodičia si môžu myslieť, že išli len o silnejšiu nádchu a chorobe je koniec - no potom sa na lícach objaví vyrážka v tvare motýlích krídiel, ktorá je typická pre piatu chorobu. Dieťa je pritom najinfekčnejšie práve pred vypuknutím výsevu. 

Na školách sa vo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: 5th-disease.com)

Následne sa vyrážka vyskytne aj na trupe a končatinách a môže meniť svoju intenzitu. Výraznejšia je napríklad po pobyte na slnku alebo po kúpeli. Dieťa nie je infekčné, akonáhle vyrážka zmizne. Zvyčajne to trvá 10-14 dní. Po prekonaní vzniká trvalá imunita, teda človek môže ochorenie dostať len raz za život. Liečba je symptomatická, teda sa podávajú lieky proti horúčke, prípadne antihistaminiká proti svrbeniu. 

Piata choroba je zákerná tým, že sa ňou vedia nakaziť aj dospelí, ktorí ju v detskom veku neprekonali. V prípade dospelých či starších detí sú prítomné aj bolesti kĺbov, ktoré sú častejšie ako vyrážka.  Ďalšie príznaky, ktoré sa niekedy vyskytujú s piatou chorobou zahŕňajú opuch lymfatických uzlín, červené oči, bolesť hrdla a zriedkavo vyrážky, ktoré vyzerajú ako pľuzgieriky alebo modriny. Zvlášť nebezpečné je ochorenie pre tehotné ženy, kedy môže po nakazení dôjsť k poškodeniu plodu. Medzi komplikácie sa radí napríklad anémia plodu (chudokrvnosť), potrat a hydrops fetalis (závažné ochorenie plodu, ktoré vzniká na základe opuchu mäkkých tkanív a nahromadeniu tekutín v jeho dutinách). 

Na školách sa vo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: wikipedia.com)

"Tento rok pozorujeme výrazný výskyt piatej choroby, ona sa opakuje zhruba každé tri - štyri roky,“ uzatvára pediatrička Kristína Visolajská.
 

Viac o téme: EpidémiaChoré detiPiata chorobaErythema infectiosum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu