Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Právo voliť využili v prvom kole aj odsúdení väzni: Jednoznačné víťazstvo Pellegriniho, Korčok pohorel!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Roman Hanc, TASR/Lukáš Grinaj)

LEOPOLDOV - Záujem o prezidentské voľby prejavili v sobotu aj odsúdení väzni. V Leopoldove a v Hrnčiarovciach nad Parnou mali vyhradené samostatné volebné okrsky a podľa údajov zo Štatistického úradu sa tak dá pozrieť na to, komu odovzdali najviac hlasov. V obidvoch väzniciach vyhral s výrazným náskokom Peter Pellegrini pred Štefanom Harabinom, pričom Ivan Korčok sa umiestnil až na treťom mieste.

archívne video

TK Vyhlásenie výsledkov volieb na prezidenta SR (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Aktuálne je v slovenských väzniciach celkovo 1 372 obvinených a 8 384 odsúdených (spolu 9 756 osôb). Z celkového počtu väznených je 21 obvinených mladistvých, 22 odsúdených mladistvých a 479 cudzincov, ktorí nemajú volebné právo.

V Leopoldove odovzdalo svoj hlas v Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody 265 voličov a 218 z nich hlasovalo za Petra Pellegriniho, čo je 81,95 percent. Druhé miesto obsadil Štefan Harabin s 28 hlasmi (10,52%) a len 15 hlasov dostal tretí Ivan Korčok (5,63%). Po 2 hlasy získali Krisztián Forró a Igor Matovič a jeden odsúdení volil Andreja Danka.

Výsledky - väznica Leopoldov
Zobraziť galériu (3)
Výsledky - väznica Leopoldov  (Zdroj: volbysr.sk)

Vo väznici Hrnčiarovciach nad Parnou získal Pellegrini 182 hlasov z 260 voličov, teda 70 percent. Druhý Štefan Harabin tam mal podporu 52 voličov (20%) a Korčoka volilo 21 ľudí (8,07%). Po dva hlasy dostali Marián Kotleba a Igor Matovič a jeden pripísali Patrikovi Dubovskému.

Výsledky - väznica Hrnčiarovce nad Parnou
Zobraziť galériu (3)
Výsledky - väznica Hrnčiarovce nad Parnou  (Zdroj: volbysr.sk)

V Ilave volilo približne 23 percent obvinených a odsúdených

V Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby v Ilave prejavilo záujem o účasť v prezidentských voľbách približne 23 percent obvinených a odsúdených, ktorí majú právo voliť. Informovala o tom referentka zariadenia Martina Majsniarová.

Odsúdený Vladimír si v Ilave odpykáva trest za úverové podvody, do prepustenia na slobodu mu zostávajú ešte štyri roky a osem mesiacov. Voliť sa rozhodol ísť preto, že očakáva zlepšenie života občanov Slovenska i odsúdených. Pre TASR priznal, že by privítal zníženie niektorých trestných sadzieb.

Podľa odsúdeného Miroslava je právo voliť jeho ústavným právom a bolo by škoda ho nevyužiť. V Ilave si odpykáva 13,5-ročný trest odňatia slobody, do civilu mu zostáva ešte päť a pol roka. Vo väzení sa zúčastnil na voľbách už trikrát.

Viac o téme: VoľbyOdsúdeníLeopoldovPeter PellegriniIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu