Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V najväčších bratislavských mestských častiach sú voľby pokojné: Incident zaznamenali v Petržalke, zasahovať musela polícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - V najväčších bratislavských mestských častiach (MČ) sú sobotné prezidentské voľby zatiaľ pokojné, bez problémov. Incident zaznamenali len ráno v jednom z volebných okrskov na Nobelovom námestí v Petržalke. Uviedli to hovorcovia miestnych samospráv či z miestneho úradu.

Podľa hovorkyne Petržalky Márie Halaškovej spôsobil incident odvolaný nominant jednej z politických strán, ktorá ho predtým nominovala za člena okrskovej volebnej komisie. Strana ho ešte predtým odvolala na požiadanie mestskej časti, keďže malo ísť zo skúseností o konfliktného človeka. "Napriek tomu prišiel a nevedel pochopiť, že bol odvolaný. Začal sa vyhrážať, že si donesie zbraň," priblížila Halašková s tým, že bola privolaná hliadka štátnej polície. Mestská časť neskôr spresnila, že muž bol agresívny preto, lebo ho o stiahnutí z komisie strana neinformovala a dozvedel sa to až priamo na mieste.

VIDEO

Prezidentka Zuzana Čaputová: Volebným právom ovplyvňujeme spoločnú budúcnosť (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Pokojné a plynulé voľby

Odhliadnuc od toho prípadu sú však podľa nej voľby na území Petržalky pokojné a plynulé. Zaznamenané neboli ani žiadne zdržania napriek tomu, že mestská časť z organizačných a logistických dôvodov znížila počet okrskov z 95, ako tomu bolo počas parlamentných volieb, na aktuálnych 57. "Voliči sa dlho nezdržia. V každej volebnej miestnosti je šesť hlasovacích plent a krúžkuje sa len jeden kandidát. Volič tam strávi v priemere minútu," poznamenala.

VIDEO 

Prezidentské voľby: Kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bezproblémový priebeh volieb je aj v Starom Meste

Voliči si však zároveň pochvaľujú svetelné LED senzory na plentách, ktoré informujú o tom, či za nimi niekto je a volí, alebo nie. Keďže sú tieto plenty z dielne mestskej časti vysoké, voliči niekedy nevedeli, či za nimi niekto je, alebo môžu ísť odvoliť oni. Bezproblémový priebeh volieb je aj v Starom Meste, kde funguje všetkých 34 volebných okrskov. "V Starom Meste je priebeh volieb pokojný," povedala Martina Karmanová z oddelenia komunikácie staromestského miestneho úradu.

Rovnako pokojné sú prezidentské voľby aj v Novom Meste, kde majú podľa miestneho úradu bezproblémový priebeh. Nezaznamenali žiadne problémy ani incidenty, netvoria sa ani rady. Bezproblémové sú voľby aj v Ružinove. "Všetko je v poriadku," ubezpečila Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia miestneho úradu, s tým, že volebná účasť by mohla dosiahnuť okolo 50 až 60 percent.

Viac o téme: IncidentPetržalkaBratislavaPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu