Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEOROZHOVOR Poslanec Winkler kritizuje Valla: Na magistráte vládne socializmus a prezamestnanosť

Martin Winkler Zobraziť galériu (3)
Martin Winkler (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Rok bol súčasťou mestského klubu primátora Matúša Valla, kde zastával farby SaS. Pred pár mesiacmi odišiel. Teraz upozorňuje na kauzy a prešľapy primátora a magistrátu. Prekáža mu mnoho vecí a hlavne trvá na svojom nedávnom výroku pre topky.sk, že Bratislava ide gréckou cestou. Upozorňuje, že už tri roky električka jazdí po neskolaudovanej Dúbravsko – karloveskej radiále. Mesto a zhotoviteľ sa súdia. Kto vyhrá? „Pokuty sa odpúšťajú a dodatky sa platia. Mám silný pocit, že rovnako to bude aj pri električke do Petržalky,“ tvrdí mestský a župný poslanec Martin Winkler.

Pokiaľ ste boli v spoločnom klube s Matúšom Vallom, nespomínam si, že by ste na problematické veci upozorňovali. Čo sa stalo? Predtým ste to nevideli?

Som prvé volené obdobie poslancom v meste a aj na župe. Trvalo mi nejakú dobu, kým som sa rozhliadol. Po roku som vystúpil zo spoločného klubu a za to obdobie som zistil, ako sa veci na magistráte majú.

V spoločnom koaličnom klube ste boli za SaS?

Áno. Vyznávam pravicové hodnoty. Mám rád, ak sa veci robia s ohľadom na ekonomický aspekt. Za rok som zistil, že presne to mestu chýba. Výsledky mesta a ich práca je v príkrom rozpore s mojimi hodnotami. Postupne začali výhrady pribúdať. Vyvrcholilo to Vajanského nábrežím. Následne prišla téma rozpočtu a zvyšovania daní z nehnuteľností pre Bratislavčanov. To už bola červená čiara a posledná kvapka, kedy som sa rozhodol, že vystúpim z klubu.

Sú aj ďalší poslanci, ktorí majú podobné názory a uvažujú nad odchodom?

Nerád by som hovoril o ostatných kolegov. No viem, že niektorí  zvažujú zotrvanie v klube.

V nedávnom rozhovore pre topky.sk ste povedali, že Bratislava ide gréckou cestou. Primátor sa na sociálnych sieťach voči tomu ohradil.

Trvám na tom. Pán primátor hovoril, že dlh bol 47 miliónov eur a je menší, než bol predtým. Uvidíme na konci júna, keď bude známy finálny účet za minulý rok, aký veľký bude dlh. Tvrdím, že bude niekde na úrovni 50 percent. A nečudoval by som sa, ak by to bolo ešte viac.

Martin Winkler
Zobraziť galériu (3)
Martin Winkler  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Skúste to zrozumiteľnejšie vysvetliť.

Vysvetlím to na príklade. Dlh nenarastá len percentuálne, ale aj v nominálnej hodnote. Predstavte si, že mesto má príjem jeden milión eur a má aj úver jeden milión eur. Čiže zadlženie je sto percent. Potom sa mesto rozhodne, že zvýši dane obyvateľom  a zoberie im z ich vlastných vreciek ďalší milión. Čiže mesto má dva milióny a úver jeden milión. Tým pádom zadlženie kleslo na 50 percent, teda o polovicu. Teraz sa krásne prezentuje tým, ako sa im darí znižovať úverové zaťaženie. To je presne ten prípad, že pán Vallo zdvihol obyvateľom mesta dane a tým pádom zvýšil príjem mesta. Tvári sa, že úverové zaťaženie je nižšie. Som presvedčený, že Bratislavčania nie sú hlúpi a rozumejú číslam.

Ku akej skupine teraz v meste patríte?

Som jediným nezaradeným poslancom. Do budúcnosti nevylučujem, že sa niekam pridám.

Zdá sa, že ste „problémová“ osoba, odkedy v meste upozorňujete na prešľapy. Počula som, že vás chceli vallovci odvolať z pozície podpredsedu dopravnej komisie.

Problémová osoba... Pokiaľ upozorňujete na chyby a prešľapy, tak je normálne, že sa to niekomu nepáči. Na dopravnej komisií pán starosta Lamača Igor Polakovič prišiel s návrhom na moje odvolanie. Keďže nemohol spochybňovať moje odborné znalosti, lebo viac ako 10 rokov podnikám v odbore dopravy a IT, tak to viedol do politickej roviny. Povedal, že to bol post, ktorý patrí klubu. No už v názve komisie je napísané, že je to odborná komisia. Myslím si, že politika by sa do toho nemala ťahať. Takže prichádza z ich strany k  boľševickým čistkám. Nepodarilo sa  im odvolať ma z funkcie, lebo zanedbali prípravu. Nenaštudovali si, aké sú pravidlá môjho odvolávania podľa rokovacieho poriadku a nezabezpečili si dosť hlasov. Predpokladám, že na ďalšej komisii sa poučia a budem odvolaný.

Je pravdou, že kvôli vám hrozí tiež rozpad rovnakého koaličného klubu (Team Bratislava, PS a SaS) aj na župe u Juraja Drobu?

Vystúpil som z klubu v meste, z tzv. primátorovho klubu. Prekážali mi veci, ktoré sa na meste robia. Vyjadril som sa, že s fungovaním župy pod vedením Juraja Drobu som spokojný, preto nemám dôvod vystupovať zo županovho klubu. V županovom klube sú aj zástupcovia PS a Teamu Bratislava (subjekt Matúša Valla), ktorým prekáža, že som súčasťou tohto župného klubu. Postavili to do roviny, že najprv ma chceli odvolávať. Potom si to rozmysleli z nejakého reputačného dôvodu. Nakoniec to postavili do roviny, že buď odídu oni alebo ja.

To by ste zostali sám?

Nie. Ja a poslanci za SaS. Je nás tam asi 10. Stoja za mnou. Zvyšných 11 poslancov z Teamu Bratislava a PS to postavilo do roviny - buď oni alebo ja. Bol by som nerád, keďže si župana vážim a poznám ho dlho, aby sa mu rozpadol klub. Takže s najväčšou pravdepodobnosťou vystúpim z klubu pre vyšší cieľ.

Odišli ste z primátorovho klubu po zmenách na Vajanského nábreží. Koho to bol vlastne nápad?

Zrejme najvyššieho. Veď sa tým ani netají. Kritizoval som to z dôvodu, že dopravná komisia o tom vôbec nevedela. Dozvedeli sme sa to z médií. Mám rád cyklistiku, cyklopruhy, ale nie takýmto spôsobom. Mám rád, keď sa veci robia logicky a pragmaticky. V poslednej dobe sa veľa hovorí o zákone z dielne smerákov a ministerstva dopravy, podľa ktorého rezort bude vedieť do takýchto vecí zasiahnuť, prípadne zrušiť rozhodnutia mesta pod hrozbou veľkej pokuty.

Čo si vy myslíte o tejto novele cestného zákona?

Nie som zrovna fanúšikom Smeru. Keď sa nad tým zamyslím, primátor zákonu vyčíta, že k nemu neprebieha žiadna diskusia. Ja sa potom pýtam, kde bola diskusia, keď Matúš Vallo svojvoľne rozhodol o cyklopruhoch na Vajanského nábreží. Tam nebola debata žiadna. V prírode a vo fyzike platia zákony. Action – reaction. Urobil akciu a tu je výsledok – reakcia. Dalo sa to očakávať.

Martin Winkler
Zobraziť galériu (3)
Martin Winkler  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prečo mesto nerešpektuje Krajský dopravný inšpektorát, ktorý hovorí, aby sa Vajanského nábrežie vrátilo do pôvodného stavu?

Krajský dopravný inšpektorát vydal stanovisko, ktoré nie je záväzné, ale odporúčacie. Mesto si asi povedalo, že to vie lepšie. Neviem, či sa cíti bohorovne. Pripomeniem, že mesto Krajský dopravný inšpektorát nerešpektuje aj v iných prípadoch. Hovorím napríklad o BUS pruhu pri zvukovej bariére na Bajkalskej ulici, kde zmeny jasne nespĺňajú normy. Mesto to proste nerešpektuje. Prečo? Na to sa treba spýtať pána primátora.

Autobusy vykladali pred hotelmi turistov, dnes je tam cyklopruh. Prichádza hlavné mesto týmito zmenami o jednodňových turistov?

Keď som bol študentom, robil som sprievodcu po Bratislave. Vtedy turisti prišli na tri hodiny. Vystúpili, prešli sa po meste a nastúpili naspäť na loď. Dnes je to výrazne inak. Na turistoch zarábajú sprievodcovia, cestovné kancelárie, dopravcovia, reštaurácie, obchody so suvenírmi. Rovnako chodia do múzeí, na ochutnávky vín. Je to komplex návštev, ktoré denne absolvujú. Je do toho zapojených množstvo Bratislavčanov, ktorí z turizmu môžu profitovať. Päť mesiacov nevieme spraviť stretnutie s pani viceprimátorkou a zástupcami cestovných kancelárií. Som presvedčený, že každý jeden turista je pre Bratislavu dobrý.

Prečo takéto stretnutie teda nebolo a prečo sa situácia nerieši?

Vraj sa rieši, hoci som to nepostrehol. Pre mňa je riešenie jednoduché. Stretneme sa so všetkými relevantnými zástupcami. Navrhnú, kde chcú mať miesta na parkovanie a vykladanie turistov. My sa dohodneme, kde im to dáme a vybavené. Pre Bratislavu sú turisti kľúčoví.

Ako to vyzerá s električkou do Petržalky? Šéf dopravnej komisie a starosta Jaroviec Jozef Uhler hovoril o meškaní, starosta Petržalky Ján Hrčka poukázal na to, že sa tam nepracuje.

Električka do Petržalky mala byť hotová v decembri minulého roku. Má obrovské zdržanie. Nedokážem povedať, kedy bude hotová. Budem však rád, keď to bude do komunálnych volieb, ktoré budú o dva a pol roka.

Prečo sa mešká?

Tak napríklad pri Chorvátskom ramene je vysoká hladina spodnej vody. Vedia to občania, ktorí tam bývajú, vie to investor a aj mesto. Teraz sa mesto vyhovára, že električka mešká kvôli vysokej hladine spodnej vody. Pýtam sa, prečo sa to nerobilo v lete, keď je hladina nízka. Prečo sa to muselo robiť na jeseň a v zime? Mesto sa vyhovára, že pre poveternostné podmienky a zlé počasiu sa mešká. Nevšimol som si povodne, tornáda, ktoré by sa prehnali Bratislavou. Máme štyri ročné obdobia, o ktorých všetci vedia. Mešká sa preto, lebo sa to zle plánuje a manažuje.

Kto je zodpovedný za zlé plánovanie a manažovanie?

Predpokladám, že najvyšší predstavitelia magistrátu, ktorí majú na starosti výstavbu električky.

Je problém aj s peniazmi?

Mesto malo v minulom plánovacom období vyčlenených  86 miliónov eur z eurofondov, ktoré malo vyčerpať do konca minulého roka. Vyčerpalo len 19 miliónov eur. Dohodli si, že mesto bude môcť čerpať aj z ďalšieho obdobia peniaze. Bola však veľká obava, že nevyčerpaných 67 miliónov eur prepadne. Vďaka šikovným ľuďom, radovým zamestnancom rezortu dopravy, sa podarilo presunúť nevyčerpané peniaze na iné projekty. A to aj napriek tomu, že projekty neboli hotové. Vybavili špeciálnu výnimku týkajúcu sa toho, že sa dali urobiť predplatby na tieto projekty. Chcel by som im poďakovať, že Bratislava neprišla o 67 miliónov eur.

Máme prisľúbené, že Bratislava dostane peniaze na električku do Petržalky z eurofondov?

Pokiaľ viem, tak áno.

Pri  Dúbravsko – karloveskej radiále boli nedostatky. Matúš Vallo aj v rozhovore pre topky.sk hovoril, že bude pokutovať dodávateľov. Ako to nakoniec dopadlo?

Pokutuje mesto zhotoviteľa alebo je to naopak?

Čo sú považuje za najväčšie zlyhania mesta?

Vyhrávajú zákazky v meste firmy bez referencií?

Kritizujete a vyhraňujete sa voči koalícií, ktorej ste boli súčasťou. Postaví sa  v komunálnych voľbách proti Matúšovi Vallovi?

Odpovede aj na tieto otázky nájdete vo VIDEOROZHOVORE TU

 

Viac o téme: RozhovorMartin Winkler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu