Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Víkend plný zvratov: Najskôr prudké oteplenie a potom... príde peklo, pred ktorým varujú aj meteorológovia

(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Už v nadchádzajúcich hodinách nás čaká výrazné oteplenie. Teploty by mohli na západe Slovenska atakovať až 20 stupňov Celzia, no potom nastane prudký zvrat. Očakávané sú búrky a silný nárazový vietor.

Počasie ako na hojdačke. Tak by sa dal charakterizovať začiatok blížiaceho sa víkendu a nadchádzajúce dni. Výrazné oteplenie má vystriedať pomerne neštandardné počasie, upozorňuje imeteo.sk. Oteplenie vygraduje v sobotu, no potom by sa cez naše územie mal presunúť studený front, ktorý prinesie nebezpečné počasie.

Hazardér na diaľnici cúval do protismeru (Zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj)

Nočné mrazy už nehrozia

Ovocinári, ktorých potrápili tieto noci si na teraz vydýchnu. Nočné mrazy v týchto dňoch už nehrozia a slnečné jarné počasie vydrží až do soboty. Príjemné jarné teploty a nevýrazné tlakové pole prinesie síce veľa oblačnosti, no žiadne zrážky. Denné teploty sa budú pohybovať od +15 stupňov Celzia, v najteplejších regiónoch Slovenska môžeme pokoriť aj rekord a atakovať +20 stupňov Celzia.

Búrky a silný vietor v nárazoch až do 30 m/s

Potom má však nastať pomerne nezvyčajná situácia a mimoriadne teplé a jarné teploty vystriedajú búrky a nárazový vietor. Už počas sobotňajšieho popoludnia sa cez strednú Európu presunie výrazný studený front, ktorý začne tlačiť od severozápadu veľmi studený vzduch, ktorý zrazí teploty nadol. V nedeľu tak už pocitovo bude chladnejšie a teplotný kontrast podnieti tvorbu búrok, ktoré by mohli byť aj silnejšie a nebezpečné budú aj silné nárazy vetra. Ten by v mohol dosiahnuť rýchlosť až okolo 30 m/s.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu