Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lekári poslali odkaz prezidentským kandidátom: Padli aj tvrdé slová na adresu politikov! TOTO im pripomenuli

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Lekárski odborári na čele s Petrom Visolajským poslali odkaz prezidentským kandidátom. Práve prezident by mal totiž podľa nich brániť záujmy ľudí. Kandidátom pripomenuli, v akom stave sa aktuálne v mnohých smeroch naše zdravotníctvo nachádza a nešetrili pri tom tvrdými slovami do radov politikov.

Lekárski odborári z našich nemocníc sa obracajú na prezidentských kandidátov s výzvou v otázke zdravotníctva. „Keďže zdravotníctvo je jedným z pilierov štátu v starostlivosti o svojich občanov a každý občan tohto štátu je v zdravotníctve odkázaný na štát. V každom vyspelom štáte je pre zdravotníctvo kľúčová národná nemocnica, ktorá určuje kvalitu  a úroveň celého zdravotníctva v danom štáte. Aj príklad Slovenska ukazuje, že štát má také zdravotníctvo akú má koncovú národnú nemocnicu,“ uviedli.

archívne video

Skrátenie APS pediatrov neomladí, potrebné sú systémové riešenia. LOZ navrhuje opatrenia, ktoré prilákajú mladých pediatrov do ambulancií (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vo verejnom priestore, hlavne z úst politikov, sa podľa nich o riešení problémov zdravotníctva veľa hovorí, ale málo koná. „Čiastočne je to kalkul politikov, ktorí dobre vedia, že občanov-voličov táto oblasť eminentne zaujíma a preto o nej politici radi a veľa hovoria. To, že sa veľa hovorí a málo koná má však aj oveľa vážnejší dôvod. Hoci pre každého občana je naše zdravotníctvo doslova otázka zdravia či života, pre finančné skupiny je slovenské zdravotníctvo zdroj obrovských finančných ziskov, ktoré, žiaľ, nemajú obdobu v Európe. Ich vplyv je taký silný, že dokážu ovplyvniť legislatívu i fungovanie štátnych inštitúcii. To je citeľné i pri výstavbe národnej univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktorú Slovensko nevyhnutne potrebuje. Táto koncová nemocnica je nevyhnutná pre všetkých občanov, aby im garantovala dostupnosť a kvalitu zdravotníctva a na druhej strane je to nevyhnutný nástroj štátu na plnenie jeho sústavných povinnosti k občanom,“ odkázali. Tiež pripomenuli, že na Lekárskej fakulte v Bratislave a v jej Univerzitnej nemocnici vzniká takmer polovica všetkých nových lekárov pre celý štát. 

Prezidentský palác
Zobraziť galériu (2)
Prezidentský palác  (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

Občania tiež podľa ich slov potrebujú, aby ich hlas a dostupnú zdravotnú starostlivosť konečne niekto bránil aj v otázke národnej koncovej nemocnice. „Hoci je projekt Národnej univerzitnej nemocnice Rázsochy pripravený a realizovateľný už v priebehu rádovo mesiacov, záujmové finančné skupiny robia všetko preto, aby sa stavba tejto kľúčovej štátnej nemocnice odďaľovala na neurčito. Jednou z možností ako odďaľovať výstavbu je aj spochybňovanie jej lokality. Nemocnica Rázsochy, hoci je kľúčová pre každé občana tohto štátu, je jedinou prekážkou biznisplánu finančnej skupiny Penta – nemocnice Bory,“ tvrdia.

Sami dobre vedia, že táto oblasť nespadá do priamej kompetencie prezidenta, keďže však ide kľúčovú potrebu ľudí, sú presvedčení, že práve prezident Slovenskej republiky, by mal byť obranca záujmov občanov. „Preto vyzývame prezidentských kandidátoch, aby sa verejne jasne vyjadrili, ako chcú záujem občanov Slovenska vo veci zdravotníctva pri Národnej nemocnici Rázsochy hájiť.   Vyzývame kandidátov, aby myšlienku výstavby národnej nemocnice Rázsochy podporili a zasadili sa za to, aby sa stala realitou,“ dodali.

 

Viac o téme: Prezidentské voľbyLekáriVýzvaKandidátiLOZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu