Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rezort diplomacie víta odporúčanie Európskej komisii otvoriť prístupové rokovania s Bosnou, uviedol Blanár

Juraj Blanár
Juraj Blanár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR víta odporúčanie Európskej komisie (EK) otvoriť prístupové rokovania Európskej únie (EÚ) s Bosnou a Hercegovinou. Rezort krok považuje za ocenenie reformného pokroku krajiny a potvrdenie kontinuity integračnej politiky EÚ vo vzťahu ku krajinám západného Balkánu. V stanovisku to uviedol minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

Rezort zároveň podľa jeho slov od predstaviteľov Bosny a Hercegoviny očakáva pokračovanie v započatých reformách a napĺňaní predvstupových kritérií v zmysle odporúčaní do EÚ. "Očakávame, že tento krok povzbudí Bosnu a Hercegovinu v pokračovaní úsilia napredovať na ceste do EÚ. Veríme, že doterajšie úsilie bude ocenené zo strany lídrov EÚ na nadchádzajúcej Európskej rade," skonštatoval minister.

Podotkol, že Slovensko dlhodobo podporuje integráciu krajín západného Balkánu, ktorý vníma ako integrálnu súčasť európskeho priestoru, do EÚ. "SR je pripravená aj naďalej podporovať integračné ambície Bosny a Hercegoviny a rovnako západného Balkánu s cieľom budovania stabilného a ekonomicky prosperujúceho európskeho regiónu," ozrejmil Blanár. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v utorok v pléne Európskeho parlamentu uviedla, že exekutíva EÚ odporučí členským krajinám začať prístupové rokovania s Bosnou a Hercegovinou.

Viac o téme: BosnaEurópska komisiaRezort diplomacie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu