Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pellegrini o zmenách v RTVS: Hlas je pripravený podporiť zákon o televízii, ak splní atribúty

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (6)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Strana Hlas-SD je pripravená podporiť navrhovaný zákon o Slovenskej televízii a rozhlase, ak bude spĺňať potrebné atribúty, medzi ktoré patrí zlepšenie hospodárenia a štruktúry vysielaného programu. Počas návštevy Berlína to vo štvrtok uviedol predseda NR SR a šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini. Okrem toho taktiež poznamenal, že sú na mieste obavy zo svetového konfliktu. Počas svojej návštevy v Berlíne položil veniez k Pomníku zavraždeným Židom Európy.

Peter Pellegrini po rokovaní so šéfkou Bundestagu: Hlas je pripravený podporiť zákon o televízii (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Strana Hlas-SD podľa neho navrhovaný zákon sleduje, skúma a čaká na pripomienky k nemu, pričom jej predsedníctvo ani klub o samotnom texte ešte nehovorili. Legislatíva sa podľa jeho slov nebude prijímať v skrátenom konaní, ale štandardnou parlamentnou cestou. "Pokiaľ bude zákon ako taký spĺňať hlavne tieto atribúty, aby sa zlepšila ekonomika samotnej slovenskej televízie, aby sa zlepšila jej popularita u divákov, aby sa zlepšila štruktúra vysielaného programu, tak samozrejme my sme pripravení takéto návrhy zákona podporiť," vyhlásil Pellegrini na tlačovej besede po rokovaniach v Berlíne.

Pellegrini o zmenách v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Jeho odkaz pre zamestnancov RTVS

Návrh nového zákona o slovenskej televízii a rozhlase z dielne ministerstva kultúry podľa Pellegriniho predmetom rokovaní s predsedníčkou nemeckého Spolkového snemu Bärbel Basovou nebol, pretože podľa neho ide o čisto vnútroštátnu záležitosť SR. Zamestnancom RTVS, ktorí majú z navrhovaných zmien obavy a žiadajú jej zachovanie, Pellegrini odkázal, že "nikto nejde RTVS ani rušiť ani nič s ňou robiť, práve naopak". Zároveň ich vyzval, aby sa nenechali zatiahnuť do vnútropolitických bojov a aby počkali na konečné znenie právnej normy, ktoré prejde parlamentom.

archívne video 

Peter Pellegrini rokoval so šéfkou Bundestagu o Ukrajine a Európskej únii (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Lepšie pracovné podmienky pre zamestnancov

Podľa Pellegriniho musí RTVS prejsť kvalitatívnou zmenou, aby nebola "podvyživená" a aby sa mohlo posilniť jej postavenie v porovnaní s verejnoprávnymi televíziami v okolitých krajinách, ale aj v porovnaní s tými komerčnými na Slovensku. Ako ďalej zdôraznil, nový zákon by mal okrem iného televízii "rozviazať ruky, aby si mohla odkrojiť viacej z reklamného koláča a mať tak svoje dodatočné príjmy", ako aj zlepšiť pracovné podmienky jej zamestnancov.

Pellegrini o zmenách v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šéfovi NR SR v kontexte nového návrhu zákona neprekáža, že štát by mal nominovať členov rady, ktorá by mala voliť riaditeľa televízie. Nevidí nič zlé na tom, ak chce mať vláda zodpovednosť za to, ako bude fungovať verejnoprávna televízia, podobne, ako má vplyv na rozhodovanie o fungovaní železníc, nemocníc, diaľničnej spoločnosti či iných inštitúcií.

Obavy zo svetového konfliktu, Slovensko začne zbrojiť

Pellegrini opäť vylúčil, žeby Slovenská republika pristúpila k dodávaniu špeciálnych zbraňových sytémov na Ukrajinu vrátane možnosti vyslania nemeckých vojakov na Ukrajinu. "Tu rovnako ako kancelár Scholtz, ktorý neodporúča vyslať na Ukrajinu balistické rakety, pretože by si to vyžadovalo aj prítomnosť nemeckých vojakov. Rovnako v týchto dňoch hlasoval aj parlament, ktorý väčsinou odporučil a vyzval vládu neposlať tieto špeciálne zbraňové systémy na Ukrajinu a nesúhlasí s vyslaním nemeckých vojakov na ukrajinskú pôdu. Tu som potvrdil postoj slovenskej vlády a slovenskej koalície, ktorá prijala jasné rozhodnutie, že nikdy nenavrhne vyslanie slovenských vojakov na ukrajinský front a v tomto sme našli vlastne s Nemeckom zhodu rovnakého postoja," skonštatoval po rokovaní v Berlíne.

Pellegrini na Židovskom pamätníku v Berlíne
Zobraziť galériu (6)
Pellegrini na Židovskom pamätníku v Berlíne  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Podľa neho je dôvod na obavy, žeby vojna medzi Ukrajinou a Ruskou mohla vyústiť do svetového konfliktu. "Neohovorili sme až o tom, žeby sme mali obavu, aj keď tá obava na mieste je. Záleží do akej mieri sa bude vrámci nejakých vecí to napätie eskalovať a v tomto Slovnsko má veľmi jasne, my si myslíme, že zaslaním vojakov členských krajín NATO na územie Ukrajiny je zvýšením napätia, eskaláciou, a ešte nás približuje k nejakej katastrofe," poznamenal Pellegrini.

Pellegrini o zmenách v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Vojna na Ukrajine pripravila mnohé členské štáty o množstvo munície a krajiny Európskej únie preto podľa neho v najbližších rokoch budú musieť zbrojiť. "Nemecko a Slovensko bude musieť v nasledujúcich rokoch aj ďalšie krajiny Európskej únie zbrojiť a to nie len z toho titulu či sa obávajú nejakého konfliktu, ale vlastne v značnej miere tieto armády vyčerpali svoje vlastné kapacity použilo sa veľmi veľa zásob použilo sa veľmi veľa ešte funkčných zbraní ako pomoc ukrajinskej armáde a mnohé naše armády tak ako slovenskej aj nemeckej je už podimenzovaná v určitých oblastiach," dodal.

Peter Pellegrini si okrem rokovania pri príležitosti návštevy Berlína uctil aj pamiatku židov, ktorí prišli o život počas druhej svetovej vojny. K Pomníku zavraždeným Židom Európy položil veniec a navštívil múzeum, ktoré sa pod ním nachádza.

Pellegrini v Berlíne na Židovskom pamätníku (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Viac o téme: ZákonRTVSPeter PellegriniHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu