Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prvé reakcie na rozhodnutie Ústavného súdu! Opozícia sa teší, prezidentka si chce počkať

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (5)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o pozastavení veľkej časti novely Trestného zákona dokazuje, že SR je stále právnym štátom, kde funguje systém bŕzd a protiváh. KDH preto rozhodnutie víta. Skonštatoval to predseda hnutia Milan Majerský. Apeloval pritom na najvyšších ústavných činiteľov i občanov, aby rozhodnutie ÚS rešpektovali.

"Od začiatku sme tvrdili, že novela Trestného zákona sa má prijímať po širokej odbornej diskusii pre zvýšenie bezpečnosti všetkých ľudí na Slovensku a nie za účelom zabezpečiť pre pár vyvolených bezpečnosť a beztrestnosť. Podľa medializovaných informácií nám dal ÚS za pravdu a pozastavil veľkú časť tejto hanebnej novely," uviedol Majerský.

archívne video

Tlačová konferencia strany SaS na tému Odoslali sme podanie na Ústavný súd (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prvé reakcie na rozhodnutie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezidentka ešte nemá rozhodnutie k dispozícii

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ešte nemá k dispozícii rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR v súvislosti s novelou Trestného zákona. Uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec s tým, že reagovať bude až vo štvrtok (29. 2.).

ÚS SR v stredu rozhodol o pozastavení účinnosti novely Trestného zákona a časti novely Trestného poriadku. Samotný ÚS o rozhodnutí zatiaľ neinformoval. Návrhy prezidentky a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely prijal na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti súd nevyhovel.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža
Zobraziť galériu (5)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Ústavný súd podľa Gröhlinga zachránil spravodlivosť na Slovensku

Ústavný súd (ÚS) SR zachránil spravodlivosť na Slovensku. Vyhlásil to podpredseda SaS a poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Gröhling v reakcii na rozhodnutie ÚS, ktorý pozastavil časť účinnosti novely Trestného zákona.

Gröhling sa zároveň poďakoval prezidentke Zuzane Čaputovej aj kolegom z opozície, ktorí sa na ÚS obrátili s podnetmi. Obdobne to vníma aj predseda SaS Richard Sulík. Vláde odkázal, že nemá až takú moc, aby ovládla celú krajinu. 

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (5)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Korčok verí, že politici sa zdržia útokov

Kandidát na prezidenta Ivan Korčok víta rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o pozastavení účinnosti časti novely Trestného zákona. Hovorí o dôkaze, prečo je potrebná mocenská rovnováha. "ÚS pozastavil účinnosť časti novely Trestného zákona. Je to dôležitá správa, pretože síce sa koalícia snaží rozložiť právny štát, ale kým sú tu funkčné a nezávislé inštitúcie, nebudú to mať také jednoduché," uviedol Korčok. Verí, že sa politici vládnej koalície zdržia útokov na ÚS a budú konať v súlade s Ústavou SR.

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (5)
Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Tarabu mal parlament právo zrušiť ÚŠP v skrátenom konaní

Rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nie je podľa Ústavného súdu (ÚS) SR protiústavné, ocenil vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Súd tak podľa neho uznal, že parlament mal právo o zrušení špeciálnej prokuratúry rozhodnúť v skrátenom legislatívnom konaní. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Ústavný súd pri Trestnom zákone pri niektorých paragrafoch (najmä sadzby, premlčania a kajúcnici) pozastavil ich účinnosť, čo neznamená, že zmeny trestných sadzieb a premlčacích lehôt vyhlásil za protiústavné. Ústavný súd len povedal, že sa týmito zmenami ešte bude zaoberať," vyhlásil Taraba.

Myslí si, že ak ÚS nechal zrušiť špeciálnu prokuratúru a odobril pritom skrátené legislatívne konanie, ako aj uznal niektoré zmeny v paragrafoch trestného zákona v skrátenom konaní, mal by odobriť aj zmenu trestných sadzieb a premlčacích lehôt. "Pretože určovať tieto zmeny je právo zákonodarného zboru," dodal. 

Viac o téme: PrezidentkaReakcieMilan MajerskýÚstavný súdOpozíciaIvan KorčokZuzana ČaputováBranislav GröhlingTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu