Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VAROVANIE Čaká sa na tragédiu? Tisíce ľudí sú podľa poslanca KDH v nebezpečenstve: Toto treba urýchlene riešiť

Na auto pod Strečnom spadol kameň Zobraziť galériu (2)
Na auto pod Strečnom spadol kameň (Zdroj: Facebook/Pomoc Motoristom Žilina)

BRATISLAVA - Cesta popod Strečno je jednou z najproblémovejších na Slovensku. Ešte začiatkom mesiaca sa tam na cestu zosypalo niekoľko skál a poškodili viacero áut. Denne pritom týmto úsekom prejde množstvo vodičov. Poslanec KDH Igor Janckulík sa tak obáva najhoršieho. Ľuďom poďla neho hrozí reálne nebezpečenstvo.

Začiatkom tohto mesiaca zavalili frekventovanú cesti pod strečnom kamene. Okresný úrad v Žiline bezprostredne po tomto incidente vyhlásili mimoriadnu situáciu. "Mimoriadnu situáciu sme vyhlásili z dôvodu udalostí, ktoré sa odohrali pod Strečnom nielen za posledné obdobie, ale aj za posledný týždeň. Budeme v prvom rade realizovať všetky záchranné práce k tomu, aby sme zabezpečili ochranu zdravia a života ľudí," povedal prednosta Okresného úradu v Žiline Kamil Ruman.

archívne video

Brífing po zasadnutí krizového štábu na ceste I/18 Strečno (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Vážnosť situácie si uvedomuje aj poslanec KDH Igor Janckulík, ktorý apeluje na Slovenskú správu ciest, aby situáciu okamžite začali riešiť. Hrozí totiž podľa neho obrovské nebezpečenstvo. ,,Rozumieme tomu, že stav brala pod Strečnom potrebuje geologický prieskum či vyhodnocovanie dát, no ide o krízovú situáciu, pri ktorej sa SSC správa nezodpovedne, čím ohrozuje bezpečnosť občanov. Nemôže byť predsa dôvod vyčkávať so sanáciou brala absencia materiálno – technického zabezpečenia a ľudských zdrojov, ako to bolo uvedené po zasadnutí krízového štábu,“ vysvetľuje poslanec a podpredseda KDH Igor Janckulík. 

VAROVANIE Čaká sa na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

Denne touto cestou prejde až okolo 32-tisíc áut. Je preto oprávnené obávať sa, že pri ďalšom zosuve skál môže dôjsť k tragédii. "Je to obrovské nebezpečenstvo pre ľudí. V takýchto prípadoch musí zakročiť ministerstvo dopravy či vláda. Bezpečnosť občanov a udržateľnosť našej infraštruktúry musí byť na prvom mieste. Nemôžeme si dovoliť čakať na ďalšie nešťastie. Je očividné, že situácia si vyžaduje okamžité a komplexné riešenie a my budeme trvať na prijatí adekvátnych opatrení," dodal.

Hnutie sa preto rozhodlo vyzvať aj kabiner Roberta Fica, aby sa tejto situácii venovala maximálna pozornosť a poskytol nevyhnutné finančné i ľudské zdroje na rýchlu a efektívnu sanáciu. Reaguje KDH na rozhodnutie oddialenia sanácie brala pod Strečnom. 

Viac o téme: CestaKDHStrečno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu