Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šokujúci nález v Tatrách: Pytliak zastrelil mladého medveďa, lesník volá po spravodlivosti

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

ZÁPADNÉ TATRY - V Západných Tatrách bol v stredu popoludní nájdený mladý medvedí samec, ktorého s najväčšou pravdepodobnosťou zastrelil pytliak. Usmrtené zviera našiel okoloidúci, ktorý privolal políciu aj Správu TANAP-u.

Lesník, filmár a fotograf prírody Karol Kaliský našiel v stredu v lese usmrteného medveďa. Svoj nález okamžite ohlásil. "Takto skončil život krásneho mladého medvedieho samca spod Západných Tatier.  Na miesto som hneď privolal políciu, aj pohotovosť z TANAPu,“ uviedol na sociálnej sieti.

Strelec podľa jeho slov mieril presne za lopatku a guľka ostala v tele medveďa. Privolaný zoológ vybavený detektorom kovov, spolu s predsedom poľovného združenia už mohli len konštatovať, že medveď bol zastrelený pytliakom. 

Zastrelený medveď
Zobraziť galériu (3)
Zastrelený medveď  (Zdroj: Facebook/Karol Kaliský)

Lesník viní politikov

Kaliský verí, že páchateľa podľa projektilu identifikujú a neminie ho spravodlivý trest. "Ktovie, možno si strelec, posmelený avizovanou zmenou Trestného zákona myslel, že aj ak ho odhalia už snáď nebude musieť znášať dôsledky svojho zvráteného konania. A možno k tomu, že potiahol spúšť, prispelo aj cielené rozosievanie nenávisti a strachu, na ktorom si síce ekologicky negramotní, no o to viac populisticky orientovaní politici spravili úspešnú kampaň,“ zamyslel sa. 

archívne video

Som rád, že sa vieme dohodnúť na vzájomnej spolupráci ohľadom medveďov, tvrdí Huliak (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Išlo o mladého samca vo veku štyri až päť rokov s váhou približne 120 až 150 kilogramov. "Vzhľadom na to, že prebiehajú procesné úkony vo vzťahu k vyšetrovaniu trestnej veci, nie je možné poskytnúť ďalšie informácie," uviedol v stanovisku pre portál noviny.sk TANAP. "Ale prisahám, že ja to gaunerom, ktorí ovládli životné prostredie, určite neuľahčím," dodal Kaliský na záver svojho príspevku.

Polícia vedie vyšetrovanie

Enviropolícia na prípade pracuje od prvej chvíle. "Oddelenie Žilina odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality NCODK P PZ vykonávalo včera vo večerných hodinách, v k. ú. obce Jamník, obhliadku miesta činu usmrteného medveďa hnedého, pričom v tejto veci sa vedie vyšetrovanie pre podozrenie z trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov a trestného činu pytliactva," informuje polícia.

Šokujúci nález v Tatrách:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

V rámci vyšetrovania bolo predbežne zistené, že k usmrteniu medveďa hnedého došlo pravdepodobne strelnou zbraňou, pričom jednoznačný záver tejto domnienky by mala potvrdiť dnes vykonávaná pitva. "Bližšie informácie k prípadu zatiaľ nie je možné uviesť z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania," doplnila polícia.

Viac o téme: PytliakMedveďZápadné Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu