Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pri Strečne vyhlásili MIMORIADNU situáciu: Pre padajúce kamene bude zasadať krízový štáb

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: KR PZ v Žiline)

STREČNO - Okresný úrad v Žiline vyhlasuje mimoriadnu situáciu pri Strečne. Dôvodom sú padajúce skaly, ktoré v poslednom období ohrozujú bezpečnosť vodičov na cestách. V pondelok bude preto zasadať krízový štáb. Kompetentní veria, že nebudú musieť odstaviť celú premávku v tomto frekventovanom úseku a vodičov vyzvali na trpezlivosť a opatrnosť.

Pre riziko pádu skál na cestu pod Strečnom vyhlásili mimoriadnu situáciu (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

Pre riziko pádu skál na cestu I/18 pod Strečnom vyhlásili v piatok od 10.00 h mimoriadnu situáciu. "Mimoriadnu situáciu sme vyhlásili z dôvodu udalostí, ktoré sa odohrali pod Strečnom nielen za posledné obdobie, ale aj za posledný týždeň. Budeme v prvom rade realizovať všetky záchranné práce k tomu, aby sme zabezpečili ochranu zdravia a života ľudí," povedal prednosta Okresného úradu v Žiline Kamil Ruman.

Nad frekventovanou cestou sa nachádza množstvo uvoľnených hornín, ktoré presahujú 150 cm. Informuje o tom televízia TA3, podľa ktorej to vyplýva z geologického prieskumu. Podľa neho predstavuje hrozbu územie o veľkosti 300 x 300 metrov, na ktorom sa nachádzajú skaly, ktoré môžu padať na vozovku. Skaly sa môžu uvoľniť kvôli počasiu a erózii terénu.

Pri Strečne vyhlásili MIMORIADNU
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

Podrobný geologický prieskum je, ako tvrdí Ruman, potrebný, aby následne vedeli urobiť účinné zábrany. Podľa správy z tohtotýždňovej geologickej obhliadky je nebezpečenstvo opätovného pádu niektorých skalných blokov trvalo vysoké a v súčasnosti sa pre vysokú zrážkovú činnosť zhoršuje.

Veria, že sa nebude musieť odstaviť celá premávka

Ruman dúfa, že nebude nutné odstaviť celú premávku. "Nechceli by sme k tomuto pristúpiť," skonštatoval. Koľko bude riešenie situácie trvať, povedať nevedel. Vyhlásením mimoriadnej situácie sa však podľa neho podarí skrátiť čas minimálne o tri mesiace. Vodičov požiadal o toleranciu a dodržiavanie dopravného značenia.

V pondelok 12. februára bude preto zasadať krízový štáb, ktorý by mal prijať konkrétne opatrenia"Z prvotnej obhliadky nie je možné určiť mieru najväčšieho porušenia a vytipovať miesta, kde je potrebné osadiť zabezpečovacie dynamické siete," uvádzajú podľa TA3 v správe geológovia.

Pri Strečne vyhlásili MIMORIADNU
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

Bude preto potrebné urobiť podrobné geodetické zamerania pomocou dronu, podrobný inžinierskogeologický prieskum horolezeckým spôsobom a zabezpečpečiť skalné bralo a to bud dynamickou bariérou, sieťovaním alebo kotvením - podľa toho, ako si to bude vyžadovať situácia. 

Padajúce kamene spôsobujú nehody, zázrakom sa doteraz nikomu nič nestalo

Polícia v stredu informovala, že popadané skaly v katastrálnom území Strečna poškodili dve vozidlá, našťastie k zraneniu osôb nedošlo. Dodala, že nakoľko došlo k poškodeniu komunikácie, bude v danom úseku dopravným značením dočasne znížená rýchlosť v oboch smeroch s využitím obidvoch jazdných pruhov. 

Ešte v januári mala obrovské šťastie vodička, kedy jej pod Strečnom v smere od Žiliny na Martin padol počas jazdy na čelné sklo veľký kameň. Ten nakoniec skončil až v interiéri vozidla. Ako zázrakom sa vodičke nič nestalo.

Na auto pod Strečnom spadol kameň
Zobraziť galériu (4)
Na auto pod Strečnom spadol kameň  (Zdroj: Facebook/Pomoc Motoristom Žilina)

Viac o téme: Padajúce skalyStrečno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu