Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNE Koalícia schválila novelu trestného zákona! Rokovanie sprevádzali aj hádky a urážky

NRSR Zobraziť galériu (14)
NRSR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Po niekoľkohodinovom hlasovaní, ktoré sa v parlamente nenieslo práve v najpokojnejšom duchu je to oficiálne tu. Kontroverzná novela Trestného zákona z dielne Smeru-SD prešla bránami parlamentu vďaka hlasom všetkých koaličných poslancov. Poslancov vládnych strán nepresvedčili ani hlasné protesty či reálne príbehy ľudí, ktorým môžu legislatívne úpravy zničiť život.

Aktualizované 20:25 Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini ukončil rozpravu, čo odhlasovala väčšina poslancov. Vládna koalícia následne návrh novely Trestného zákona schválila počtom hlasov 78. Počas času, ktorý je poslancom určený na hlasovanie sa poslanci hnutia SLOVENSKO postavili pre pult s transparentmi, na ktorých stáli nápisy "BÖDÖR ĎAKUJE" či "PÁCHATE ZLOČIN".

MIMORIADNE Koalícia schválila novelu
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

  • Od 20. marca sa tak ruší špeciálna prokuratúra, pričom jej prokurátori prejdu priamo pod vedenie generálneho prokurátora Maroša Žilinku.
  • S platnosťou od 15. marca budú znížené tresty pre korupčné trestné činy, trestné činy podvodu, či iné majetkové trestné činy.
  • Skrátené boli premlčacie lehoty na širokú škálu trestných činov.

Parlament prijal novelu Trestného zákona, zruší sa Úrad špeciálnej prokuratúry a upravia trestné sadzby (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

MIMORIADNE Koalícia schválila novelu
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: NRSR)

Aktualizované 20:00 Poslankyňa strany KDH Martina Holečková prosila poslancov, aby zastavili zníženie premlčacej lehoty pri znásilnení. Pričom poslancom NRSR odprezentovala svedectvo ženy, ktorá si rovnakým peklom prešla. „Pred 15 rokmi som bola znásilnená, ohrozoval ma nožom, ešte dnes mi búši srdce a potia sa mi dlane. Keď sa o tom pokúšam hovoriť, je to najponižujúcejšia skúsenosť, akú môže žena zažiť," odcitovala poslankyňa. Svoje kolegyňe z vládnej koalície žiadala, aby sa zastali zneužitých žien. 

MIMORIADNE Koalícia schválila novelu
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 17:50 V parlamente vystúpil poslanec SaS Alojz Hlina, ktorý v novele Trestného zákona kritizuje bod, podľa ktorého by sa mala premlčacia doba pri trestnom čine znásilnenia skrátiť z pôvodných 20 na nových 10 rokov. Tvrdí, že minister o tomto bode novely vedel a vyzýva poslancov koalície, aby prehodnotili svoje hlasovanie.

MIMORIADNE Koalícia schválila novelu
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)


K slovu sa prihlásil aj podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD), ktorý poslanca Hlinu tlačí k prejavu napriek tomu, že v rokovacej sále nie je predkladateľ. V Parlamente sa strhla hádka. Z úst poslancov opozície zazneli aj slová ako "porušujete zákon". Po krátkej roztržke sa do konfliktu pripojil aj poslanec Igor Matovič (SLOVENKSO), ktorý podpredsedu Blahu nazval "úchylom". Na správanie poslanca Matoviča Blaha reagoval slovami: "Toto nie je ústav pre duševne chorých, toto je parlament".

MIMORIADNE Koalícia schválila novelu
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V priebehu konfliktu sa do potýčky pripojila aj poslankyňa Jana Bittó Cigániková, ktorá sa v rokovacej sále protestne vyzula. Prejav Alojza Hlinu pokračoval po návrate predsedu Pellegriniho, po čom zožal potlesk opozičných poslancov.

MIMORIADNE Koalícia schválila novelu
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 17:45 Predseda parlamentu Peter Pellegrini ukončil hlasovanie o pozmeňovacích návrhoch k novele Trestného zákona. V najbližších minútach by sme tak mohli byť svedkami záverečného hlasovania o finálnej verzii novely.

Aktualizované 17:30 Poslanec Jozef Pročko bol predsedon NRSR Petrom Pellegrinim vyzvaný, aby si v Národnej rade SR nekreslil. Po čom došlko ku krátkej slovnej prestrelke.

MIMORIADNE Koalícia schválila novelu
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 13:50 Hlasovanie bolo prerušené predsedom Pellegrinim. Dôvodom je začiatok hodiny otázok od 14. do 15.. V hlasovaní o novele Trestného zákona sa tak bude pokračovať po 15. hodine.

Aktualizované 13:00 Predseda parlamentu Peter Pellegrini vyhlásil z dôvodu nadmerného množstva hlasovaní hygienickú prestávku. Poslanci budú v hlasovaní pokračovať o 13:20.

Aktualizované 12:05 Poslanci NRSR aj naďalej pokračujú v hlasovaní. 

Aktualizované 11:06 Poslanci majú pred sebou dlhé hlasovanie. Peter Pellegrini, ktorý chôdzu vedie, povedal, že hlasovať budú aj počas obednej prestávky až do Hodiny otázok, ktorá začína o 14.00 hod. Pokiaľ dovtedy hlasovanie nestihnú ukončiť, pokračovať budú následne po Hodine otázok po 15.00 hod. 

Aktualizované 11:02 Opoziční poslanci podali viacero procedurálnych návrhov, o ktorých teraz plénum hlasuje. Koalícia má v sále väčšinu, opozičné návrhy neprechádzajú. 

Aktualizované  10:58 Opoziční poslanci Veronika Remišová, Jozef Pročko či Michal Šipoš pred hlasovaním žiadali, aby boli ich pozmeňovacie návrhy písomne rozdané všetkým poslancom a prečítané nahlas. Vysvetlili to tým, že v rozprave nemali pre obmedzený čas priestor ich predniesť. Opozícia zároveň poslancov vyzvala, aby novelu Trestného zákona nepodporili. 

Dnes ráno ešte k novele vytúpili so záverečným slovom spravodajca Tibor Gašpar aj minister spravodlivosti Boris Susko (obaja Smer-SD).Gašpar v úvode štvrtkového rokovania ešte predložil ďalší pozmeňujúci návrh. Jeden predložil už v závere diskusie v stredu (7. 2.) večer. Poslanci by mali po prerokovaní novely o návrhu počas dňa aj definitívne rozhodnúť. Následnému hlasovaniu predchádzali debaty poslaneckého grémia. 

Viac o téme: ZmenyNovelaNRSRTibor GašparTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu