Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čistý zisk bánk na Slovensku vlani vzrástol o 46 % na 1,2 miliardy eur

(Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Čistý zisk 25 bánk pôsobiacich na Slovensku v minulom roku medziročne vzrástol o takmer 380 miliónov eur alebo 46 % na 1,2 miliardy eur. Vyplýva to z predbežných neauditovaných údajov Národnej banky Slovenska (NBS). Nárast zisku podľa Slovenskej bankovej asociácie (SBA) podporilo hlavne zvýšenie základných úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB).

archívne video

V bratislavskom Ružinove vylúpili banku (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"K takmer dvojnásobnému rastu výnosov prispeli najmä úroky z firemných úverov, ktoré pri variabilných sadzbách reagujú na zmenu úrokových sadzieb okamžite. Zvýšenie úrokových sadzieb sa na druhej strane odrazilo aj na raste úrokových nákladov, ktoré sa medziročne zvýšili 5-násobne," priblížila v komentári k výsledkom hospodárenia SBA. Zároveň upozornila, že ziskovosť slovenských bánk patrí medzi najnižšie nielen v regióne strednej a východnej Európy, ale aj v celej Európskej únii (EÚ). Z pohľadu návratnosti kapitálu (ROE) dosahujú banky na Slovensku štvrtú najnižšiu hodnotu v EÚ a najnižšiu v regióne, vyčíslila asociácia.

Zisk bánk je nevyhnutnou súčasťou

Avizovala, že v roku 2024 ziskovosť slovenského bankového sektora negatívne ovplyvní bankový odvod, ktorého výška sa bude pohybovať na úrovni približne 470 miliónov eur. "Ide o najvyšší bankový odvod v EÚ, aj keď slovenský bankový sektor má štvrtú najnižšiu ziskovosť v rámci eurozóny. K návrhom bankových daní sa kriticky vyjadrovala aj ECB, nakoľko môžu mať negatívny vplyv na úverovanie, financovanie štátu a v strednodobom horizonte aj na finančnú stabilitu," zdôraznila SBA.

Zisk bánk je podľa asociácie nevyhnutnou súčasťou silného a stabilného sektora. Banky sú pritom kľúčové pre rozvoj ekonomiky, nakoľko financujú takmer dve tretiny slovenského hospodárstva prostredníctvom úverovania štátu, domácností a firiem. "Len za posledné štyri roky viac ako polovica zisku bánk pred zdanením (55 %) zostala na Slovensku a smerovala do vlastného kapitálu bánk. Vďaka tomu sa slovenské banky stali nielen stabilnejšími, ale najmä dokázali výrazne navýšiť úverovanie obyvateľstva a firiem. Banky okrem toho každoročne investujú značné financie do bankových inovácií a digitalizácie bankových služieb, ktoré Slováci využívajú," dodala SBA.

Viac o téme: SlovenskoBankyČistý zisk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu