Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V mrazoch treba nosiť vhodné oblečenie: Odporúča sa viac vrstiev

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V mrazoch by ľudia nemali zabúdať na vhodné oblečenie. Nosiť by mali viac vrstiev aj teplé rukavice, čiapku, ponožky a zimné nepremokavé topánky. Pripomenul to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Priebežne sledujte počasie a jeho predpovede a prispôsobte tomu oblečenie, najmä ak plánujete tráviť vonku dlhší čas. (...) Vrchné oblečenie by malo byť odolné proti vetru, dažďu a snehu. V prípade premočenia čo najskôr vymeňte mokré oblečenie za suché," odporučil. 

archívne video

Vianočná lyžovačka v lyžiarskom stredisku Vrátna Malá Fatra (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Odborníci apelujú na ľudí, aby počas zimy chránili svoj organizmus. "Reakcia organizmu na chlad závisí od ochladenia tela. Už teploty nižšie ako 15 stupňov Celzia môžu mať nepriaznivé účinky na zdravie," priblížili.

Fyzická aktivita a jedlo

V mrazoch treba podľa ich slov udržiavať telesnú teplotu fyzickou aktivitou a dostatočným prísunom jedla. "Vyhýbajte sa cvičeniu v mraze, pokiaľ trpíte kardiovaskulárnymi alebo respiračnými ochoreniami," doplnili. Apelujú aj na pravidelný prísun tekutín. "Pri fyzickej aktivite pite aspoň dva litre tekutín denne a viac. Vyhýbajte sa príliš studeným nápojom," podotkli. 

Ľudia by si podľa úradu mali chrániť pokožku pred omrzlinami či inými poškodeniami, najmä ak teplota klesne pod mínus desať stupňov Celzia. "Nedotýkajte sa chladných predmetov holými rukami," dodal. Odporúča tiež vyhýbať sa alkoholu a kofeínovým nápojom, ktoré zvyšujú riziko podchladenia a vzniku omrzlín.

Viac o téme: ZimaOblečenieMrázVrstyÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu