Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vláda bude rokovať o investičnej pomoci, zákone o výstavbe či dohode s Thajskom

Robert Fico a Peter Pellegrini
Robert Fico a Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Účinnosť zákona o výstavbe by sa mala posunúť o jeden rok, teda do 1. apríla 2025. Dôvodom je nepripravenosť na spustenie povoľovacích procesov podľa novej legislatívy o výstavbe. Vyplýva to z materiálu, o ktorom bude v stredu rokovať vláda. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) má na programe aj návrh na uzatvorenie Dodatku č. 2 k Dohode o financovaní medzi Európskou investičnou bankou (EIB) a SR, ktorým sa má predĺžiť termín čerpania finančných prostriedkov jedného z úverov od EIB.

Ďalšími bodmi rokovania budú podpora uzavretia rámcovej dohody medzi Európskou úniou a Thajským kráľovstvom, ale tiež výročná správa o stave vysokého školstva. Bilancia za rok 2022 hovorí, že na slovenských vysokých školách študovalo 136.168 študentov, z toho 57 percent tvorili ženy. Správa takisto poukazuje na medziročný nárast študentov zo zahraničia, za ktorým výrazne stojí situácia na Ukrajine a tým i zvýšený počet študentov ukrajinskej národnosti.

archívne video

Predseda vlády SR Robert Fico priblížil plány na rok 2024 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Podporiť ekonomiku by mala štátna investičná pomoc pre spoločnosť Kia Slovakia. Tá by mohla po schválení vládou dostať investičný stimul 29,95 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov na rozšírenie kapacity existujúcej prevádzkarne priemyselnej výroby zameranej na výrobu automobilov. Ministri by mali prerokovať aj viacero legislatívnych návrhov z dielne ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) ako napríklad novely zákonov o dani z pridanej hodnoty, o cenných papieroch a investičných službách či novelu zákona o účtovníctve. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) predložil na rokovanie novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá má zadefinovať 13. dôchodok ako novú dôchodkovú dávku.

Vládny kabinet tiež navrhuje, aby sa údaje o kandidátoch vo voľbách spracovávali pomocou elektronického registra. Elektronické spracovanie údajov z kandidátnych listín by malo pomôcť odstrániť chybovosť na zoznamoch zaregistrovaných kandidátov aj na hlasovacích lístkoch. Verejnosti sa má tiež uľahčiť prístup k údajom o kandidátoch, zverejňovať ich majú na jednom mieste, na webe ministerstva vnútra. Zároveň sa bude zaoberať centrálnym informačným systémom štátnej služby. Ten by mal byť komplexne dobudovaný a upravený na základe samostatného zákona.

Viac o téme: PomocVýstavbaZákonRokovanie Robert FicoVládaThajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu