Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vodičov čaká prelomová novinka: Na autách pribudnú nové svetlá! Nemecká automobilka ich už začína montovať

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Mercedes )

BRATISLAVA - Na cestách sa už čoskoro budeme stretávať s novinkou, ktorá nemá obdoby. Nové tyrkysové obrysové svetlá na autách budú slúžiť ako signál, na ktorý si budú musieť zvyknúť vodiči tak aj policajti. Tyrkysová farba je podľa výrobcov natoľko výrazná, že všetkých účastníkov cestnej premávky hravo upozorní na fakt, že auto je pod vedením autopilota. Povolenie na ich montáž už dostala prvá známa firma.

Jazda nákladného auta, akú ste ešte nevideli (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Prelomová novinka, ktorý na trh dorazí už v blízkej dobe, je výsledkom neúprosného technologického pokroku v oblasti automobilov, kvôli ktorému si budú musieť vodiči, no aj policajti zvykať na nový spôsob jazdy. Či je auto riadené autopilotom sa tak dozviete vďaka tyrkysovým obrysovým svetlám, na ktorých montáž už dnes drží povolenie automobilka Mercedes, píše portál autoviny.sk.

Nové tyrkysové svietenie bude integrované na predných a zadných svetlách a spätných zrkadlách rovnako, ako je tomu pri smerovkách. Prvé vozidlá s týmto svetelným prvkom by sa mali objaviť v amerických štátoch Kalifornia a Nevada.

Vodičov čaká prelomová novinka:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Mercedes )

Dôvodom pre výber tyrkysovej farby je ako jej výraznosť, tak aj jednoznačné farebné odlíšenie od ostatných farieb svietenia na vozidlách. Testy zároveň ukázali, že práve tyrkysová farba je optimálna pre upozornenie iných účastníkov cestnej premávky. V Spojených štátoch, Číne ani v EÚ však zatiaľ neexistuje všeobecný rámec pre používanie tyrkysových svetiel v sériových vozidlách, dodáva portál.

Vodičov čaká prelomová novinka:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Mercedes )

Firma zdôrazňuje, že zavedenie svetelného značenia pre autá riadené autopilotom by malo výraznejšie zvýšiť bezpečnosť na cestách. Vyhnúť by ste sa mohli aj pokutám. Ak vodič „riadi“ vozidlo, ktoré sa dokáže pohybovať samočinne, môže napríklad používať telefón. V takomto prípade dá svietenie policajtom jasne vedieť, že sa vodič nemusí plne venovať riadeniu vozidla.

Viac o téme: MercedesDopravaAutoTyrkysové svetláMercedes benzAutopilot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu