Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poliaci sa s tým nepárajú: Radikálny trest za jazdu pod vplyvom! S autom sa môžu vodiči rozlúčiť

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA – Problém s alkoholom za volantom sa v Poľsku rozhodli riešiť radikálne. Tamojším parlamentom prešiel prelomový zákon o konfiškácii vozidiel vodičom, ktorí budú prichytení s 1,5 alebo viac promile alkoholu. Ak by bol zákon v platnosti už počas silvestrovskej noci, o svoje auto by mohlo prísť až 179 vodičov, ktorí nafúkali.

archívne video

Vodič bez vodičáku nafúkal viac ako tri promile! (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Nový zákon o konfiškácii vozidiel, ktorý už podpísal prezident Andrzej Duda, vstúpi od platnosti 14. marca. Podľa novej legislatívy môže vodič, ktorý bude prichytený pri šoférovaní s obsahom alkoholu 1,5 promile alebo viac, prísť o svoje vozidlo.

"O vozidlo môže prísť aj vodič, ktorý mal jedno promile alkoholu, ale spôsobil nehodu. Ak ide o nižšiu koncentráciu alkoholu, o prípadnej konfiškácii rozhodne súd," povedal pre TVN24 Mikolaj Krupiński z Inštitútu automobilovej dopravy.

Poliaci sa s tým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Útek z miesta nehody sa bude posudzovať rovnako ako spôsobenie nehody pod vplyvom alkoholu. V tomto prípade je konfiškácia vozidla možná aj vtedy, ak bol vodič v čase úteku triezvy. Auto najprv zaistí polícia a po siedmich dňoch o jeho prepadnutí rozhodne prokuratúra a súd. Je pravdepodobné, že auto bude predané na dražbe.

Čo ak vozidlo nie je vo vlastníctve vodiča?

Poľskí zákonodarcovia mysleli aj na vozidla na lízing, firemné autá či spoluvlastníctvo. V takomto prípade sa konfiškácia neuplatní, ale vodič bude namiesto toho povinný zaplatiť finančnú pokutu vo výške hodnoty vozidla. Vozidlá nebudú odobraté ani profesionálnym vodičom, respektíve ich zamestnávateľom. V takýchto prípadoch budú vodiči platiť vysoké pokuty.

Zákon má riešiť veľký problém

Prísnejšie tresty sú reakciou na dlhodobý problém s opitými vodičmi v Poľsku, pričom ročne ich polícia pod vplyvom alkoholu chytí až približne stotisíc. Len počas silvestrovskej noci ich bolo 179.

"Strach padne na tých, ktorí balansujú na hrane zákona. Na tých, ktorí niekedy, keď majú opicu alebo sú pod vplyvom alkoholu, jazdia na svojich autách v noci, v skorých ranných hodinách, po vedľajších cestách, pretože si povedia, že možno im to prejde," domnieva sa, dopravný expert Marek Konkolewski.

Poliaci sa s tým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Už od 1. októbra 2023 pritom hrozí vodičom pod vplyvom alkoholu trest odňatia slobody až na tri roky. Ak niekoho zrania alebo zabijú, môžu skončiť vo väzení až na 16 či 20 rokov, informoval spravodajský server forsal.pl.

Viac o téme: Alkohol za volantomZákonPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu