Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V západnej časti Nízkych Tatier vyhlásili zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Nad hornou hranicou lesa v západnej časti Nízkych Tatier vyhlásili na utorok zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Pribudlo tam okolo 30 centimetrov nového snehu. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

archívne video

Pád turistky v oblasti Veľkého Rozsutca (Zdroj: hzs.sk)

Hranica sneženia bola podľa Krajčího vo výške zhruba 700 metrov nad morom. "Prechod frontu sprevádzal veľmi silný severozápadný vietor. Hlavnými problémami sú preto nový sneh a vetrom previaty sneh. Vietor pôsobil hlavne nad hornou hranicou lesa," priblížil. Krajčí zdôraznil, že nebezpečné sú záveterné strany hrebeňov a strmé žľaby najvyšších polôh, kde vietor počas dňa ukladal snehové dosky a vankúše a vytvoril preveje.

Vo všetkých ostatných slovenských pohoriach platí v polohách nad 1300 metrov nad morom mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z piatich. Pribudlo tam do 20 centimetrov nového snehu. "Stará snehová pokrývka vo všetkých pohoriach vplyvom striedania teplôt sadla a stvrdla. Na jej povrchu sa vytvorila silná ľadová vrstva. Veľký rozdiel v tvrdosti starej snehovej pokrývky a nového snehu spôsobil nestabilitu v snehovom profile," upozornil Krajčí.

Viac o téme: HZSNízke TatryLavína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu