Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na svet sa vypýtali prvé tohtoročné bábätká: Prvé sa narodilo len 40 sekúnd po polnoci

Mathias sa narodil necelú hodinu po polnoci Zobraziť galériu (4)
Mathias sa narodil necelú hodinu po polnoci (Zdroj: Nemocnica AGEL Levice)

LEVICE - V bratislavskom sanatóriu Koch sa narodilo prvé bábätko len 40 sekúnd po polnoci. Necelú hodinu po polnoci sa potom vypýtalo na svet prvé tohtoročné bábätko v Nemocnici Agel Levice. Mathias s mierami 3470 gramov a 50 centimetrov sa narodil 1. januára 2024 o 00.52 h po spontánnom pôrode, ktorý prebehol bez komplikácií, informoval námestník a primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Gabriel Mančík.

V roku 2023 sa v levickej nemocnici narodilo takmer 1000 detí. Prostredie pôrodnice prešlo viacerými fázami rekonštrukcie a aktuálne sa radí medzi najmodernejšie pôrodnice na Slovensku, skonštatoval Mančík.

Mathias sa narodil necelú hodinu po polnoci
Zobraziť galériu (4)
Mathias sa narodil necelú hodinu po polnoci  (Zdroj: Nemocnica AGEL Levice)

archívne video

Zrekonštruovaná pôrodnica v Nemocnici s poliklinikou Považská Bystrica (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Tadeáš sa narodil v Kežmarku

V úvode roka 2024 mali v Nemocnici AGEL Kežmarok o jeden dôvod na oslavu viac. Novoročné bábätko sa vypýtalo na svet necelú hodinu po polnoci. Tadeáš s mierami 2780 g a 49 cm sa narodil 1. januára 2024 o 00:55 hod.

V Univerzitnej nemocnici Bratislave je to Erik

Prvým bábätkom narodeným v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) v roku 2024 je Erik. Narodil sa 55 minút po polnoci. Informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská. Hovorkyňa priblížila, že Erik váži 3350 gramov a meria 49 cm. Bábätko sa narodilo v Nemocnici akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch. 

Na svet prišiel Oliver

Prvým dieťaťom, ktoré sa narodilo v novom roku v trebišovskej nemocnici, je Oliver.Ako informovala Bibiana Ovečková, marketingová špecialistka Penta Hospitals, chlapec sa narodil mamičke Klaudii o 6.05 h. "Váži 3100 gramov a meria 51 centimetrov. Mamička aj dieťatko sú v poriadku," dodala Ovečková.

Ďalší sa narodil David Joe

Prvým tohtoročným bábätkom, ktoré sa narodilo v banskobystrickej pôrodnici, je David Joe. S mierami 3190 gramov a 53 centimetrov sa narodil mamičke z Banskej Štiavnice. Informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica Ružena Maťašeje. 

"Nový rok 2024 sa začal v našej pôrodnici naozaj zhurta.  Kým po iné roky sme si na prvé bábätká museli počkať aj niekoľko hodín, tohto roku pomohli naši pôrodníci a pôrodné asistentky na svet prvému už o 2.37 h," informuje na sociálnej sieti nemocnica.  Ako ďalej uvádza, prvý Banskobystričan s menom Mateo sa narodil o 6.03 h, s mierami 3550 gramov a 52 centimetrov. "Do 10.00 h  zaznel na pôrodnej sále detský plač novorodeniatka už päťkrát. Spolu sa narodili štyria chlapci a jedno dievčatko," dodala nemocnica. 

Na svet prišlo aj dievčatko

Najkrajší prvý deň roku 2024 mala rodina malej Elišky. Prvá Prešovčanka je zároveň prvým bábätkom, ktorému pomohli na svet zdravotníci na Gynekologicko-pôrodníckom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou  J.A. Reimana v Prešove, narodila sa o 4.08 hod ráno.

Malá Eliška s mierami 3280 gramov a 51 centimetrov je prvým prírastkom v roku 2024 v prešovskej nemocnici. Dievčatko prišlo na svet sekciou, aj s maminkou Michaelou sú v poriadku. ,,Je to nádherný pocit a najkrajšia chvíľa v živote ženy, priviesť na svet zdravé a krásne bábätko. Už teraz nám robí veľkú radosť,“ vyznala sa šťastná mamička. Dievčatko bude mať v rodnom liste krásny dátum – 1. 1. 2024.

Na svet sa vypýtali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou J.A. Reimana v Prešove)

Rovnako aj v Košiciach

Prvým dieťaťom, ktoré sa narodilo v novom roku v košickej nemocnici, je Andrejka z obce neďaleko Košíc. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková, dievčatko sa narodilo o 2.43 h. "Vypýtala sa na svet o čosi skôr, ako predčasniatko bola z nášho Neonatologického oddelenia preložená na Oddelenie neonatologickej intenzívnej medicíny Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach," uviedla Krišková.

Ako ďalej povedala, krátko po nej sa v pôrodnici na Rastislavovej ulici narodila malá Lana, ktorej rodina žije v obci neďaleko Košíc. "Dievčatko s 3380 gramami a 49 centimetrami prišlo na svet o 3.10 h nového roka, dievčatko aj mamička sú v poriadku," dodala Krišková.

Narodil sa aj Matúško

Prvé tohtoročné bábätko privítali vo Fakultnej nemocnici v Nitre 41 minút po štvrtej hodine ráno. Matúško váži 3640 gramov a meria 53 centimetrov, doma ho čakajú dvaja súrodenci, informovala nemocnica. V roku 2023 sa v nitrianskej Fakultnej nemocnici narodilo celkovo 1380 detí. Na svet prišlo 699 chlapcov a 681 dievčatiek. 

Marek je prvý v Spišskej Novej Vsi

Prvým dieťaťom, ktoré sa narodilo v novom roku v nemocnici v Spišskej Novej Vsi, je Marek. Ako Informovala Bibiana Ovečková, marketingová špecialistka Penta Hospitals, narodil sa 24-ročnej mamičke Daniele z Markušoviec o 6.00 h. "Váži 3170 gramov a meria 47 centimetrov. Mamička aj dieťatko sú v poriadku," povedala Ovečková.

V Poprade potešilo narodenie dvoch detí

"Prvým bábätkom, ktoré sa v roku 2024 narodilo v popradskej nemocnici je chlapček Radovan. Malý Popradčan sa narodil o 4.04 hod. s hmotnosťou 3780 gramov a dĺžkou 52 cm," informovala o tom PR manažérka Nemocnice Poprad Martina Pavlíková. Okrem neho sa vypýtalo na svet aj dievčatko, ktoré sa narodilo o 4.29. 

Detičky narodené v popradskej nemocnici
Zobraziť galériu (4)
Detičky narodené v popradskej nemocnici  (Zdroj: Nemocnica Poprad)

Viac o téme: PôrodBábätkáPolnoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu