Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VIDEOROZHOVOR Vicepremiér Kaliňák: S porušovaním práv neprestali ani po voľbách, preto chceme expresne zrušiť Lipšicov úrad

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA – Netají sa, že očakával opozičnú obštrukciu v parlamente. No rátal s tým, že to bude pri zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry a nie pri rozpočte. Vidí zásadný rozdiel v opozičných stranách, ktoré sám rozdeľuje na tie seriózne a deštruktívne. Pri zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry vidí priestor na diskusiu. V každom prípade chcú naplniť predvolebný sľub a úrad, ktorý vedie Daniel Lipšic, zrušiť. Konali by tak rýchlo, keby ho neviedol D.Lipšic? Ako vidí budúcnosť Smeru – SSD? Rozprávali sme sa podpredsedom vlády a ministrom obrany Robertom Kaliňákom.

Kedy chcete zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry?

  • Predpokladám, že to bude v priebehu januára. Robíme len to, čo sme sľúbili pred voľbami. Všetci to dobre viete. Ako prvé sme schválili hypotéky, dôchodky, vianočný príplatok a mnoho ďalších vecí. Chápem, že sa to opozícií nepáči. Lipšic pre nich robil prácu, aby nás všetkých pozatvárali. A napriek tomu za tri a pol roka žiadnu korupčnú kauzu voči nám nevymysleli. Nás čas netlačí, len sme chceli postupne schvaľovať veci na začiatku volebného obdobia. Robíme to rýchlo? Iste. Veď voľby boli 30. septembra. Keby boli v júni, toto by sa nedialo. Žiadne zrýchlené konania. Extrémne rýchlo sme zložili vládu, prijali programové vyhlásenie vlády a získali dôveru. Zostali nám štyri týždne na rozpočet a iné návrhy.

Napriek tomu sa pýtam, prečo zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry nešlo štandardným legislatívnym procesom ale skráteným? Prečo sa s tým tak ponáhľate, veď máte na to celé štyri roky.

  • Zomierajú tu ľudia pre neuveriteľnú vieru a snahu, že sa im podarí zničiť Smer – SSD. Ľudia sú rukojemníkmi. A nie preto, že tu mala byť nejaká spravodlivosť. Všetkým sú kladené rovnaké otázky a my predložíme dôkazy. Jediné otázky, ktoré dostávali obvinení alebo zadržaní boli, či niečo majú na Fica, Pellegriniho, Sakovú, Druckera alebo Kaliňáka. To robia ešte aj dnes. Ich vôbec nezaujíma, či niečo spáchali. A doteraz nepredložili žiadny dôkaz o rabovačkách Smeru – SSD. Najhoršie je, že stále neodpovedajú na sťažnosti, sú v predĺžení a omeškaní. Naďalej sú porušované práva. Preto je potrebné rýchlo konať. Neprestali s tým ani po voľbách. Nie je možné akceptovať, že stále budeme dostávať rozhodnutia o porušení práv. A kto to potom bude platiť? Ľudia zo svojich daní?

VIDEOROZHOVOR Vicepremiér Kaliňák: S porušovaním
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Spor o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry sa presunul aj na pôdu Európskeho parlamentu. Príde Slovensko o eurofondy?

  • V mene boja so Smerom, ktorý tu je už 24 rokov a štyrikrát sa Robert Fico stal premiérom, sú zúfalí a nevedia ponúknuť lepšiu alternatívu. Popri existencii našej strany sa na Slovensku rozpadli desiatky strán a politické osobnosti zmizli z politickej scény. Nevedeli poraziť Smer – SSD a tak začali používať trestno- právne nástroje. Za ten čas bývalé vlády zadĺžili krajinu tak, ako sa to za nás nikdy nestalo. Pravicové vlády urobili taký dlh, že práve my sme ho vždy znižovali. Stalo sa to aj uplynulé roky. Bude to trvať desať rokov, kým dlh dostaneme pod kontrolu a naše generácie nežili v skrachovanom Slovensku. Sme v ekonomických ruinách a postupne chceme zachovať dôchodky pre seniorov, platy pre učiteľov... A k tomu veľké parlamentné divadlo o rozpočte. Jediné, čo chcú je, aby nám Európa stopla eurofondy, aby bol Fico potrestaný. Lenže oni netrestajú Fica, ale ľudí.

Stopne nám Únia peniaze kvôli rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry?

  • Únia má právo, aby použila rôzne nástroje voči krajinám, ktoré porušujú konkrétne články Dohovoru. Témou z Európskej komisie bolo, či zrušíme prideleného zákonného sudcu. Ale to vôbec nie je téma a ani trestný súd sa neruší. Otázky trestnej politiky riešime normálne. Pani Kolíková ešte v septembri navrhla zrušiť celú prokuratúru, nielen špeciálnu. Vtedy im to nevadilo a nebáli sa Bruselu. Neporušíme žiadne pravidlá Európskej únie. Takže nevidím dôvod.

VIDEOROZHOVOR Vicepremiér Kaliňák: S porušovaním
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Vznikne na Generálnej prokuratúre špeciálny odbor, ktorý by prevzal všetky prípady?

  • Je to téma pre Generálnu prokuratúru. Jasne sme počuli od generálneho prokurátora, že všetci prokurátori pôjdu so svojimi prípadmi na nové miesta. Podľa mňa je to nadštandard, lebo to platí len pre zákonných sudcov. Keď to považuje za transparentné, my to len vítame. Tí istí prokurátori musia veci dokončiť. Žiadny prípad nekončí. Všetky strašenia Daniela Lipšica sú len právnymi bludmi. A nikto ho nekonfrontuje. Celý čas špeciálni prokurátori klamú a zavádzajú, len aby robili politické boje. To je tak, keď politika dáte na čelo špeciálnej prokuratúry.

Spolu  s Danielom Lipšicom ste začínali v politike.

  • On trošku skôr.

V minulosti ste mali korektné vzťahy, napriek tomu, že ste boli z iných politických táborov. Kedy vznikla medzi vami nenávisť?

  • To sa musíte spýtať ega pána Lipšica. Veď on prehral všetko, čo mohol. Pri všetkých svojich bodoch musel podvádzať. Päť rokov som robil advokátskeho koncipienta, aby som získal advokátsku licenciu. On ani deň. Aká je rovnosť pred zákonom? Ďalej všetci museli ísť do basy, vrátane futbalistu Andreja Porázika, keď niekoho zrazili. A myslím si, že Andrej Porázik zrazil človeka mimo prechodu. Ale pán Lipšic si vybavil, že on nemusí ísť do basy. U všetkých to požadoval a pri sebe žiadal nepodmienečný trest. Nemal rovnako nárok na previerku. Potom si vymysleli super tajné strategické miesto v domove dôchodcov, aby dostal previerku a mohol robiť špeciálneho prokurátora. Podvádza celý život. Aj keď si založil tú „fantastickú“ stranu s namysleným názvom NOVA väčšina, tak dostali novú menšinu s 2,5 percenta hlasov. Je to smiešne. Lipšic je celoživotne neúspešný a vždy sa na chrbte niekoho vyviezol. Matovič ho dostal do parlamentu, a potom do funkcie šéfa špeciálnych prokurátorov. A teraz sa mstí všetkým. O jeho súkromí hovoriť nebudem. Má toľko škandálov, ktorý by nikto nikdy nemohol ustáť. Keby ste sa v Európe opýtali, či by mohol byť prokurátorom človek, ktorý zabil človeka, tak v poslednej prihraničnej dedine by ním nemohol byť. Súvisí to podľa mňa s jeho vlastným egom. Ja nemám problém prehru prijať. Stalo sa mi to tisíckrát a nemôžem za to, že Smer – SSD naďalej oslovuje také obrovské množstvo voličov a môžeme zostavovať vládu aj po 20 tich rokoch aktívnej politiky.

Keby tam Daniel Lipšic nebol, budete trvať na zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry?

  • Chceme, aby sa veci robili zákonne. Aj za našich čias sa robili chyby a vyšetrovali sa ministri. Dokonca si odpykali tresty ministri našej bývalej vlády. Súdy konali. My sme to neovplyvňovali. Voľby sme vyhrali s programom a sľubmi. Mne je jedno, čo si vy novinári o tom myslíte, že s tým nesúhlasíte.

VIDEOROZHOVOR Vicepremiér Kaliňák: S porušovaním
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Ako vidí pôsobenie Roberta Fica na čele strany?

Bude aj Smer – SSD meniť predsedu, ako sa to chystá v iných politických subjektoch?

Má ambície postaviť sa na čelo strany?

Kedy príde ku generačnej výmene?

Považuje sa on sám za kontroverznú osobu?

Odpovede aj na tieto otázky sa dozviete vo VIDEOROZHOVORE TU.

(Pozn.red. VIDEOROZHOVOR bol nahrávaný pred schválením štátneho rozpočtu.)

Viac o téme: RozhovorVicepremiérRobert KaliňákÚrad špeciálnej prokuratúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu