Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obžalovaní v korupčnej kauze Syseľ dostali podmienečné tresty

Kauza Syseľ
Kauza Syseľ (Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh)

BRATISLAVA - Traja obžalovaní v korupčnej kauze mediálne známej ako Syseľ, ktorá sa týka podozrení z ovplyvňovania rozhodnutí na východoslovenských súdoch, dostali podmienečné tresty odňatia slobody. Stredajší rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku nie je právoplatný. TASR o tom informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

archívne video

Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov pokračuje výsluchom Zoltána Andruskóa (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podnikateľ Marián Sisák dostal za prečin nepriamej korupcie dvojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou v trvaní štyroch rokov. Tiež peňažný trest vo výmere 15.000 eur. V prípade nezaplatenia ročný náhradný trest odňatia slobody.  Exsudca Miroslav Novák bol uznaný za vinného z účastníctva na prečine nepriamej korupcie a exposlanec parlamentu Alexej Ivanko z účastníctva na prečine podplácania formou pomoci. Dvojica dostala ročný podmienečný trest odňatia slobody s dvojročnou skúšobnou dobou. Všetci už skôr deklarovali, že trvajú na svojej nevine. 

"Rozsudok nie je právoplatný, keďže prokurátor, ako aj obžalovaní zahlásili proti nemu odvolanie, o ktorom rozhodne Najvyšší súd SR," priblížila hovorkyňa. Obžaloba sa skladá z troch bodov. Exposlanec Alexej Ivanko mal na základe žiadosti svojho známeho požiadať na prelome rokov 2016 a 2017 exsudcu Miroslava Nováka, aby pomohol vybaviť vylúčenie nehnuteľnosti z konkurzu vedeného proti Tomášovi Surovčíkovi. Bývalý sudca mal za to žiadať najskôr úplatok vo výške 15.000 eur a potom ďalších 5000 eur. Prvá časť sumy mala byť podľa obžaloby poslaná na účet syna obžalovaného podnikateľa Mariána Sisáka. Podnikateľ čelí tiež obžalobe za to, že mal prevziať úplatky za zabezpečenie miernejších trestov v dvoch ďalších prípadoch.
 

Viac o téme: Podmienečné tresty Kauza SyseľObžalovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu