Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dôležitá správa o cenách energií: Čaká nás budúci rok výrazný nárast? Takáto je pravda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Spôsob a rozsah kompenzácie cien energií na budúci rok bude verejnosti predstavený po tom, ako ju vláda v najbližších dňoch schváli. Ceny energií však budúci rok neporastú, avizoval v nedeľnej diskusnej relácii TA3 štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kamil Šaško (Hlas-SD).

archívne video

Mojou prioritou je zabezpečiť dostupné ceny energií pre domácnosti, podniky a verejný sektor, tvrdí Denisa Saková (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Od prvého dňa, kedy Denisa Saková (Hlas-SD) zasadla na stoličku ministerky hospodárstva, veľmi dôsledne rieši situáciu v komunikácii s dodávateľmi, distribútormi, regulačným úradom, so všetkými partnermi. My od prvého dňa pripravujeme také opatrenia, aby sa naozaj spoločnosť nemusela báť," zdôraznil. V tejto súvislosti kritizoval "komunikačné zlyhanie" Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý cez týždeň zverejnil výrazný nárast regulovaných cien plynu na budúci rok. "Aj pán predseda ÚRSO dobre vie, že vláda a ministerka hospodárstva majú prijaté opatrenia na to, ako bude situácia kompenzovaná," upozornil Šaško.

Dôležitá správa o cenách
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Bývalý štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek (SaS) si myslí, že nejde o oprávnenú kritiku ÚRSO, ktorý len postupoval podľa zákona. "Regulačný úrad jediné, čo stanovuje, sú regulované ceny, ktoré vychádzajú z výpočtu na základe vopred určeného vzorca a na základe toho, ako sa nám vyvíja trh s cenami plynu. Toto je číslo, ktoré dosadia a v podstate iba štatisticky preukážu," vysvetlil.

Dôležitá správa o cenách
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Takto stanovené ceny však neplatili tento rok a nebudú platiť ani budúci rok, predpokladá Galek. O tom však už musí rozhodnúť vláda, ktorá má na to podľa neho pripravené všetky predpoklady. Stačí, keď "skopíruje" krízovú reguláciu, ktorú nastavila ešte bývalá vláda. "Vy hovoríte, že to bude copy paste opatrení. Rozdiel medzi touto vládou a tou bývalou je, že to bude rádovo o stámilióny lacnejšie," reagoval Šaško. "Samozrejme, že to bude rádovo lacnejšie, a to z toho dôvodu, že ceny plynu sú rádovo nižšie," pripomenul Galek. Kým na tento rok bola na kompenzácie cien plynu vyčlenená suma 1,7 miliardy eur, ktorá sa ani celá neminula, pre budúci rok očakáva prostriedky na úrovni 800 až 900 miliónov eur.

Viac o téme: PlynElektrinaVládaCeny energiíKamil Šaško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu