Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kaliňák poďakoval Česku za velenie v mnohonárodnej bojovej brigáde na Lešti

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (2)
Robert Kaliňák (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovenský minister obrany Robert Kaliňák poďakoval Českej republike za velenie v mnohonárodnej bojovej brigády na Lešti, ktoré na určitý čas v lete budúceho roka preberie Španielsko. Uviedol to vo štvrtok v Prahe po stretnutí so svojou českou kolegyňou Janou Černochovou.

archívne video

Robert Kaliňák po stretnutí strany odpovedá na otázky nominácie na post ministra (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Černochová povedala, že s Kaliňákom hovorili o budúcom strážení slovenského vzdušného priestoru, ktorý v súčasnosti spoločne strážia ČR, Maďarsko a Poľsko do doby, kým Slovensko nebude mať k dispozícii vlastné stíhačky F-16. Česko je podľa nej pripravené vyhovieť v prípade, ak by malo Slovensko záujem na predĺžení ochrany slovenského neba.

Kaliňák poďakoval Česku za
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Šéf slovenskej obrany ocenil český príspevok k ochrane slovenského vzdušného priestoru. Potvrdil, že na Slovensku by budúci rok mali pristáť prvé slovenské stíhačky F-16. V prípade oneskorenia dodávky však ocenil ponuku Černochovej na predĺženie takejto pomoci, kým slovenské stíhačky nebudú plne pripravené chrániť slovenské nebo.Dôležitou témou rokovania bola podľa Kaliňáka podpora obranného priemyslu. Vojna na Ukrajine jednoznačne potvrdila, kde sú silné a slabé miesta toho, keď konflikt prebieha, čo výrazne zmenilo mnohé plány dlhodobo budované v krajinách NATO i to, na čo sa majú sústrediť, povedal.

Uviedol tiež, že s Černochovou sa opäť stretne budúci týždeň na schôdzke Stredoeurópskej iniciatívy. Na spoluprácu s českou ministerkou sa podľa vlastných slov teší a verí, že na ďalších stretnutiach už budú môcť predstaviť konkrétne výsledky spolupráce.Kaliňák tiež načrtol, že slovenské ministerstvo obrany chce logisticky podporiť nové výcvikové priestory na Lešti, aby boli presne uspôsobené mnohonárodnej brigáde.

S českým mandátom na Lešti počíta

Černochová k zmene velenia na Lešti povedala, že ČR tam bude mať naďalej veľké zastúpenie, no nebude veliteľskou krajinou, keďže česká armáda potrebuje prezbrojiť ťažkú brigádu. Kaliňák ju ubezpečil, že s českým mandátom na Lešti počíta. Obaja ministri sa dohodli, že by vojakov na Lešti mohli v budúcnosti spoločne navštíviť.Černochová a Kaliňák hovorili aj o možnosti výcviku budúcich pilotov stíhačiek F-16 v Česku.

Viac o téme: ČeskoPoďakovanieRobert KaliňákLešťJana Černochová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu