Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poslanci pokračujú v diskusii k odvolávaniu ministra vnútra Šutaja Eštoka

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok ráno pokračujú v diskusii o návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Do diskusie je prihlásených ešte zhruba 30 rečníkov písomne, po nich budú mať možnosť poslanci sa hlásiť aj ústne. V pléne vystupuje poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD).

VIDEO

Rokovanie NR SR o odvolávaní Matúša Šutaja Eštoka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

O návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi začalo plénum rokovať vo štvrtok (23. 11.). Opozícia chce Šutaja Eštoka odvolať pre čistky vo vedení polície. Tvrdí, že minister porušil zákon, keď nekomunikoval s Úradom pre ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti pri rozhodnutí o postavení vyšetrovateľov mimo služby, pričom títo mali status chráneného oznamovateľa.

archívne video

Schôdza k vysloveniu nedôvery ministrovi vnútra SR bude pokračovať v utorok (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Kritizuje tiež opatrenia na slovensko-maďarských hraniciach, ktoré považujú jej predstavitelia za divadlo. Opozícia kritizovala počas schôdze postupy vládnej koalície, prekážalo im, že koalícia naťahuje čas opakovanými vystúpeniami a neumožňuje tak opozícii riadne sa vyjadriť.

Poslanci pokračujú v diskusii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V debate k odvolávaniu ministra vnútra vystúpili v utorok zatiaľ 3 rečníci

V diskusii k návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) vystúpili zatiaľ v utorok traja rečníci. Okrem poslanca Tibora Gašpara (Smer-SD) vystúpil aj Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) a Ivan Šefčík (SNS). Do diskusie je stále písomne prihlásených približne 15 rečníkov. Schôdza bude pokračovať po obednej prestávke od 14.00 h.

Mikulec tvrdí, že Šutaj Eštok nemá čo robiť na svojom poste. "Celé konanie ministra vnútra je od začiatku účelové a je aktom pomsty," zdôvodnil. Vo svojom vystúpení upozornil na kauzy, v ktorých sú obvinení alebo odsúdení ľudia blízki Smeru-SD a Hlasu-SD, pričom viaceré vyšetrujú tzv. čurillovci. Aj ministrovi podľa neho ide o to, aby čurillovci čo najskôr prestali vyšetrovať a aby skončil aj Úrad špeciálnej prokuratúry na čele s Danielom Lipšicom.

Ševčík v diskusii zdôraznil potrebu riešiť stav v Policajnom zbore. Slovákov podľa neho nezaujíma obsah schôdze na odvolávanie ministra vnútra. Nezaujímajú ich čurillovci či stav v Národnej kriminálnej agentúre, ale skôr bezpečnostná situácia v ich regióne. Poslanec stojí za Šutajom Eštokom, pri postavení vyšetrovateľov mimo službu by postupoval rovnako ako on.

Viac o téme: DiskusiaPoslanciNR SRSmer-SDTibor GašparMatúš Šutaj EštokHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu