Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Chlebová apokalypsa? Pekári majú hrôzu z epidémie a predčasných dôchodkov, už teraz nás chýba celá tretina!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Hrozí, že sa celá výroba prepadne o niekoľko percent, pričom hlavné prvky, ktoré produkciu ohrozujú majú byť práve v sociálnej oblasti. Reč je o zväze pekárov, ktorý bije na poplach pre hroziacu chrípkovú epidémiu či predčasné dôchodky. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov má vážne obavy.

archívne video

Zdražovanie pekárenských výrobkov dávajú za vinu aj štátu, zväz pekárov bije na poplach (Zdroj: Topky)

Nešťastný súbeh okolností môže vážne narušiť stavy

Podľa nich je varovným signálom súbeh mimoriadne zvýšenej práceneschopnosti zamestnancov z dôvodu chrípkovej epidémie a odchodov do predčasného dôchodku. Práve tie začali v priebehu novembra významne ovplyvňovať počty disponibilných zamestnancov v pekárňach po celom Slovensku. "Ak tento rok dorazí mimoriadne silná chrípková epidémia, môže to obmedziť produkciu i vyrábaný sortiment v predvianočnom i novoročnom období," varuje predseda SZPCC Milan Lapšanský.

Chlebová apokalypsa? Pekári majú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"Situácia v pekárňach po celom Slovensku je napätá, v identickú chvíľu pôsobia totiž dva zásadné faktory ovplyvňujúce dostupnosť pracovníkov. Zaznamenávame vysoký počet zamestnancov, ktorí požiadali o predčasný odchod do dôchodku ku koncu tohto roka. K tomu sa pridala mimoriadne vysoká práceneschopnosť, predovšetkým z dôvodu ochorení horných dýchacích ciest. V niektorých väčších a stredných pekárňach aktuálne chýba pre chorobu až tretina zamestnancov. Absencia ľudí spôsobuje značné komplikácie v zabezpečovaní produkcie pekárskych a cukrárskych výrobkov," pokračuje Lapšanský.

Sú na kolenách aj pre nedávnu pandémiu a pre vylúčenie z covidovej pomoci

Zväz pripomína, že v slovenských pekárňach po celom Slovensku pracuje cez 12 200 zamestnancov, čo je najviac spomedzi všetkých sektorov domáceho potravinárstva. Vrátili sa však aj k nedávnej minulosti. "Vylúčenie z pandemických pomocí v rokoch 2020 a 2021 pekárov významne ekonomicky postihlo a len menšia časť bola schopná zapojiť sa do investičnej výzvy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR koncom roku 2021 na vyššiu automatizáciu produkcie," pripomínajú nedávnu pandémiu. Sektor sa preto pohybuje v začarovanom kruhu a jeho investičný dlh sa pre nesystémové opatrenia predchádzajúceho vedenia štátu nedarí eliminovať. Pracovná sila je tak stále v produkcii chleba, pečiva a koláčov kľúčovou zložkou výroby i nákladov.

"Ak sa chrípková sezóna ešte viac zhorší, niektoré pekárne nebudú schopné zabezpečiť plánovanú produkciu a budú musieť redukovať počet pracovných smien. Najmä predvianočný dopyt, ktorý patrí medzi najsilnejšie obdobia roku, tak nebude musieť byť vždy pokrytý dodávkami tovaru. V prípade zásadného ohrozenia chodu pekární sa budú vyrábať iba základné druhy produktov, predovšetkým chlieb. Náš sektor je totiž súčasťou kritickej infraštruktúry štátu," vysvetlil na záver Lapšanský.

Chlebová apokalypsa? Pekári majú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Viac o téme: ChrípkaDôchodkyPekáriMilan LapšanskýSZPCC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu