Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Do škôl patrí i vzťahová výchova, vedúca k prevencii domáceho násilia, tvrdí Drucker

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA -Je nevyhnutné zintenzívniť prevenciu a povedomie o ochrane žien a dievčat pred domácim násilím. Zdôraznil to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR TJe nevyhnutné zintenzívniť prevenciu a povedomie o ochrane žien a dievčat pred domácim násilím. Zdôraznil to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) pri príležitosti sobotňajšieho Medzinárodného dňa za odstránenie násilia páchaného na ženách.(Hlas-SD) pri príležitosti sobotňajšieho Medzinárodného dňa za odstránenie násilia páchaného na ženách.

archívne video

Tomáš Drucker o školských mimovládnych organizáciach (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Za dôležité považuje v tejto súvislosti aj to, aby v školách dostala priestor vzťahová výchova. "Naším záujmom musí byť to, aby na Slovensku vyrastali nielen vzdelaní, ale aj dobrí mladí ľudia - s pevnými hodnotami, zdravým vzťahom k svojmu okoliu, rešpektom k iným ľuďom vrátane vlastnej rodiny či budúcich partnerov a partneriek," uviedol Drucker, ktorý si myslí, že súčasťou vzťahovej výchovy môže byť i vzdelávanie a výchova detí v oblasti prevencie domáceho násilia.

Predsedníčka klubu KDH v Národnej rade SR Martina Holečková vníma Medzinárodný deň boja proti násiliu na ženách aj ako motiváciu zmeniť neprípustný stav, ktorý dokumentujú slovenské i celosvetové štatistiky. "Viac ako 20 percent zo všetkých žien zažilo fyzické násilie a viac ako sedem percent sa ich stalo obeťou sexuálneho násilia. Tieto čísla len dokazujú, že násilie páchané na ženách nie je len abstraktný problém, ale nebezpečná realita v živote mnohých žien. Je kľúčové, aby sme sa neobracali od tejto temnej skutočnosti a aktívne pracovali na vytváraní bezpečných priestorov a podporovali obete násilia," dodala Holečková. Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách vyhlásila OSN v roku 1999.

Viac o téme: ŠkolstvoNásilieTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu