Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ťažká skúška slovenského školstva: Vykurovacia sezóna už prevetráva rozpočty, čakajú žiakov uhoľné prázdniny?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Getty Images,)

BRATISLAVA - S nástupom zimy prichádza aj vykurovacia sezóna, ktorá bola v posledných rokoch, aj kvôli energetickej kríze, strašiakom všetkých domácností. Ľahkým obdobím si neprešlo ani školstvo. Dôvodom boli neúnosné ceny tepla, ktoré by v priebehu minulých zím bez pomoci štátu zjazvili rozpočty škôl. V neľahkej situácii sa nachádzajú aj dnes, podľa ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD) sa však rezort o školy postará.

archívne video

Staré Mesto a Ružinov vyrokovali nižšie ceny tepla, odobriť to musia poslanci (Zdroj: Topky/Maarty)

Nedoplatky za energie by nemali zostávať len na pleciach škôl, píše portál RTVS. Riaditelia pripomínajú, že vykurovacia sezóna nebude lacná. Napríklad základná škola v Rožňave, ktorá vo svojich priestoroch denne ukrýva 480 žiakov, zaplatila za pár dní, počas ktorých museli kúriť, niekoľko tisíc eur. „Kúriť sme museli už v mesiaci október, ale veľmi nemilo nás prekvapila cena, ktorú sme za tých pár dní kedy bolo pomerne chladno, zaplatili sme cez 8000 eur,“ povedal riaditeľ ZŠ akademika Jura Hronca v Rožňave Ján Džubák.

Rapídny nárast cien energií prekvapil viacero škôl. Podľa predsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva Pavela Ondeka sú aj také školy, ktoré na vykrytie elektrickej energie finančné prostriedky nemajú. V niektorých prípadoch však školy výraznejšie problémy s náhradami neregistrujú. „Metodika bola daná a od začiatku roka fungovalo všetko, ako malo. Dnes však ešte nevieme, ako to bude vyzerať po zmenách,“ hovorí Marcel Tkáč, riaditeľ prešovského gymnázia.

„Faktúry za elektrickú energiu sme mali v tomto roku oproti minulému roku vyššie skoro päťnásobne, za teplo dvojnásobne. Príspevkom z ministerstva školstva v schéme pomoci sme tieto rozdiely v mesiacoch január - september 2023 mohli vyrovnať. Celkové náklady za teplo a elektrické energiu za rok 2022 sa pohybovali okolo 60.000€ a tento rok očakávame podobné čísla. Samozrejme za predpokladu, že sa systém pomoci za mesiace október - december 2023 nezmení. Neistotou je aj nastavenie systému pomoci školám v roku 2024,“ dodal Tkáč.

Ťažká skúška slovenského školstva:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Napriek nárastu cien sa väčšina zriaďovateľov škôl zhodla na tom, že zvýšené náklady boli dodnes bezproblémovo preplácané. Očakávajú, že problémy by nemali nastať ani po zmene systému a finančnú situáciu zvládnu s podporou aj v tejto vykurovacej sezóne.

To, či to aj v tomto roku zvládnu, však ja naďalej leží na ramenách ministerstva školstva. „Pokiaľ by to malo prejsť na zriaďovateľa, ako ďalšia úloha, tak to samosprávy v žiadnom prípade nebudú môcť robiť a odmietnu takúto vec robiť, pretože dnes máme obrovské problémy zostavovania rozpočtov pre budúci kalendárny rok,“ uviedol pre portál predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Ťažká skúška slovenského školstva:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Školy už môžu žiadať o prvé peniaze, Drucker je zatiaľ opatrný

O finančnú pomoc v novej vykurovacej sezóne si už školy môžu požiadať. „V súčasnosti je možnosť prihlásiť sa do dohodovacieho konania, kedy riaditeľ môže požiadať svojho zriaďovateľa o to, aby do dohodovacieho konania spolu s ním išli. Je však nutné splniť kritériá, žiadosť musí obsahovať údaje, ktoré sú v tabuľkách podložené faktúrami za nedoplatky,“ ozrejmila prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková. 

Šéf rezortu školstva je však s vyjadreniami opatrný. Tomáš Drucker chce najprv vyriešiť medzirezortné dohody, bližšie informácie poskytnú až potom. „Máme diskusiu s ministerstvo financií, ale množstvo, miera, požiadavky, možnosti, to je téma, ktorú by som nechcel pred médiami rozoberať,“ tvrdí Drucker.

Viac o téme: ŠkolstvoTomáš DruckerTeploŠkolyElektrinaEnergieCeny energiíVykurovacia sezóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu